HOLLAND SYMFONIA


Holland symfonia krijgt positieve beoordeling van raad voor cultuur

alle orkesten leveren 4,3% in

Vandaag heeft Holland Symfonia kennisgenomen van het advies van de Raad voor Cultuur in het kader van de Cultuurnota. In dit advies krijgt Holland Symfonia een positieve beoordeling. De directie van het orkest is verheugd over dit goede 'rapportcijfer'. De Raad heeft het algemene bezuinigingsadvies van 4,3% voor orkesten en operagezelschappen ook voor Holland Symfonia aangehouden. Voor dit orkest, dat nog in opbouw is, betekent dat een forse ingreep.

De Raad voor Cultuur is zeer lovend over de ontwikkeling van Holland Symfonia in de eerste twee jaar van zijn bestaan. De Raad roemt de artistieke visie, de positieve, geruisloze samenvoeging van het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest, en het elan waarmee dit proces is geleid. Ook de uitvoeringskwaliteit en de 'flexibiliteit en bereidheid van de orkestleden om zich snel te voegen en weer optimaal te presteren binnen een nieuwe formatie' worden gewaardeerd.

De Raad adviseert continuering van de huidige structurele subsidie, verminderd met het bezuinigingspercentage van 4,3%, dat voor alle orkesten en grote operagezelschappen wordt aangegeven. Er is discrepantie tussen de positieve beoordeling enerzijds, en korting op de subsidie anderzijds. Als dit advies wordt opgevolgd door staatssecretaris Medy van der Laan, krijgt Holland Symfonia niet de benodigde middelen om de door de Raad zo geprezen artistieke visie te realiseren.
De directie beraad zich nog op te nemen maatregelen.

// EINDE PERSBERICHT //

19 apr 04 17:30