Gemeente Haarlem


19 april 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

103/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


CONCEPT-TOEKOMSTVISIE DELFTWIJK 2020


De gemeente Haarlem en de woningcorporaties Elan Wonen, Pré Wonen en De Woonmaatschappij presenteerden op 19 april hun concept Toekomstvisie Delftwijk 2020. De conceptvisie is een neerslag van de ambities voor de wijk.

Enkele jaren geleden kwam de wijkraad van Delftwijk naar bestuurders van de gemeente om de noodklok te luiden. 'Als we nu niets doen, gaat het niet goed met Delftwijk,' zeiden ze. Deze bewoners hadden gelijk. Er werd actie ondernomen om Delftwijk te vernieuwen, al gebeurde dat niet altijd vanuit een visie op de hele wijk. Met het concept toekomstvisie is er nu wel een integrale visie op alle aspecten van leven in Delftwijk: wonen, spelen, zorg, onderwijs, recreëren, welzijn, economie.

Minder populair
Sinds een aantal jaren daalt de populariteit van Delftwijk als woonwijk. Delftwijk bestaat voor een groot deel uit goedkope portiekflats uit de jaren '50 en '60. Veel van deze woningen zijn naar huidige maatstaven vrij klein en van matige kwaliteit. Omdat de flats niet zijn voorzien van een lift zijn ze minder geschikt voor ouderen. Ondanks de prachtige ligging is de wijk steeds minder populair. Bewoners die in de loop der tijd een hoger inkomen hebben gekregen en een betere woning willen huren of een woning willen kopen hebben vrijwel geen keus in Delftwijk. Ook voor ouderen die een meer passende woning willen zit er niet veel anders op dan naar elders te verhuizen. Nieuwe bewoners kiezen vooral voor de lage huren. Als het hun financieel beter gaat verhuizen ook zij naar andere wijken. Het voorzieningenniveau in de wijk verschraalt; het winkelcentrum is verouderd en wijkorganisaties kampen met ruimte gebrek of hebben nieuwe huisvesting nodig. Voor de ouder wordende bewoners is het zorgaanbod te beperkt. De vernieuwing van Delftwijk is noodzakelijk om te zorgen dat er nu en in de toekomst prettig geleefd kan worden.

Delftwijk: stedelijk, geborgen, ontspannen
De ambitie is om de sterke kanten van Delftwijk te behouden en te versterken: de ruime opzet, het groen en de aanwezige voorzieningen. Delftwijk blijft een stedelijke wijk met een groot aandeel
gestapelde woningen en veel voorzieningen. De wijk biedt woningen voor verschillende groepen bewoners en blijft betaalbaar. De wijk wordt aantrekkelijk voor ouderen, maar ook voor gezinnen, starters op de woningmarkt en alleenstaanden. Een wooncarrière in Delftwijk wordt mogelijk. Delftwijk biedt ook een geborgen en veilige woonomgeving waar mensen zich gemakkelijk thuis voelen. Dat gevoel wordt ondersteund door ontmoetingsplaatsen in de wijk zoals het nieuwe wijkpark, het nieuwe winkelplein en de sociaal-culturele activiteiten. Ook een 'Café de Vriendschap' een ontmoetingsplaats voor jong en oud voor internet, een kopje koffie of een cursus is zo'n plek. Geborgenheid geeft ook de stedenbouwkundige opzet, met hogere gebouwen aan de randen van de wijk, ogen gericht op straat en groenzones en gesloten bouwblokken met tuinen. Met alle gemakken van stedelijke voorzieningen en een groot winkelcentrum binnen handbereik, voldoende parkeerruimte en een gunstige ligging ten opzichte van groene buitengebieden en uitvalswegen is het wonen in Delftwijk ook ontspannen.

Huurwijk maar ook koop
Door een beter en evenwichtiger woningaanbod worden huidige bewoners behouden en nieuwe bewoners aangetrokken. De wijk wordt voor verschillende bewonersgroepen aantrekkelijk. De verhouding koopwoningen/huurwoningen is al aan het veranderen. Voor oplevering van de huidige bouwplannen was ruim 90% huur, dat wordt straks een verhouding eenderde koop, tweederde huur. Van de huurwoningen valt ongeveer de helft in de sociale sector, nu is dat ruim 90%. Met het nieuwe aanbod huur- en koopwoningen wordt tevens de doorstroom van huurders van goedkope naar middeldure woningen op gang geholpen.

Gefaseerde aanpak
Het aantal sociale huurwoningen neemt af. Dat gaat geleidelijk, complexgewijs, in de loop van de komende 15 jaar. Gemiddeld worden ongeveer 55 woningen per jaar gesloopt. De gefaseerde aanpak is nodig voor een goede herhuisvesting van de bewoners uit de te slopen woningen. Er blijven voldoende nieuwe en bestaande sociale huurwoningen over in de wijk. Dat komt omdat een deel van de huidige bewoners zal doorstromen naar een duurdere huurwoning of een koopwoning in de wijk. Daarnaast zijn er ook bewoners die ervoor kiezen naar elders te verhuizen. Voor bewoners die zijn aangewezen op sociale huurwoningen zijn er nieuwe of bestaande woningen beschikbaar in Delftwijk of in de directe omgeving. Zo zijn er nu al in de buurt complexen met sociale huurwoningen in aanbouw.

Stedelijke rand
Volgens de toekomstvisie worden de komende 15 jaar ongeveer 850 woningen vervangen door zo'n 1150 nieuwe. Voor enkele flats wordt nog besloten of ze worden gesloopt of grootschalig gerenoveerd, dit kan de cijfers nog beïnvloeden. Bij de toevoeging van woningen gaat het vooral om woningen aan de Delftlaan, waar bewoners uitkijken over het groen. Het is niet de bedoeling om het groen te bebouwen. In de nieuwbouw wordt direct gezocht naar goede parkeeroplossingen, bij voorkeur (half)ondergronds. Midden in de wijk, tussen de Jan Prinslaan en Marinus Nijhofflaan, wordt een nieuw wijkpark aangelegd. Nu staan daar nog ondermeer de Daaf Gelukschool en het kleinschalige woonwagenkamp. De woonwagens verhuizen naar een bijzondere plek: een duinlandschap dat aan de ventweg van de Delftlaan wordt gemaakt.

Welzijn
In Delftwijk zijn veel vrijwilligers en organisaties actief met sociale activiteiten. Een aantal van deze organisaties kampt met verouderde ruimte of met ruimtegebrek. Daarnaast zullen vanwege de vernieuwing ook ruimtes verdwijnen waarin activiteiten plaatsvinden. Voor een wijk zijn juist de sociaal-culturele voorzieningen belangrijk. Bewoners ontmoeten elkaar, het brengt reuring en saamhorigheid in een buurt. Ze worden daarom zoveel mogelijk voor de wijk behouden. Op dit moment wordt onderzocht of er één nieuwe gezamenlijke huisvesting moet komen of dat er verschillende ruimtes voor de voorzieningen moeten komen, centraal in de wijk. Ouderen maken een groot deel uit van de bevolking van Delftwijk. Om het hen mogelijk te maken zo lang mogelijk zelfstandig in de wijk wonen zijn naast geschikte woningen ook voor hen voorzieningen nodig. De toekomstvisie gaat ervan uit dat met bewoners prioriteiten worden gesteld en 'gaten' in de hulpverlening of zorg gedicht, bijvoorbeeld met een wijksteunpunt voor zorg en welzijn. Met bewoners wordt daarom bekeken wat er precies nodig en mogelijk is in Delftwijk.

Winkelcentrum met zonnig winkelplein
Het winkelcentrum Delftwijk wordt verbeterd en uitgebreid. Er komen meer en grotere winkelruimtes en een extra supermarkt. Daarnaast komen er parkeerplaatsen bij en wordt de openbare ruimte verbeterd. Het winkelcentrum wordt in twee fasen aangepakt. De eerste fase start naar verwachting nog in 2004, met onder andere het verfraaien van de fronten met nieuwe luifels en mooie entrees. Het winkelcentrum heeft nu al een belangrijke functie voor Delftwijk en moet dat ook krijgen voor de buurten ten noorden van de Jan Gijzenvaart. Bij de vernieuwing van het winkelcentrum krijgt het centrum een winkelplein dat aansluit op het nieuwe wijkpark. Het zonnige plein wordt één van de ontmoetingsplekken voor de Delftwijkers.

Informatiemarkt
Op 11 mei wordt van 16.00 - 20.00 uur een Informatie- & Inspraakmarkt gehouden in de Sionskerk , Eksterlaan 1 (hoek Rijksstraatweg). De concept-Toekomstvisie Delftwijk 2020 ligt ter inzage bij de Publieksdienst aan de Zijlsingel 1, het stadhuis en de Expo Haarlem in Uitvoering in de Brinkmanpassage. Een informatiekrant over de conceptvisie wordt deze week huis aan huis verspreid en is ook op bovengenoemde adressen verkrijgbaar.

Noot voor de redactie/