Partij voor de Dieren


Maurice de Hond peilt doorbraak voor Partij voor de Dieren 19-04-2004

5% Van de Nederlanders zegt in een uitvoerige peiling van Maurice de Hond, zich voor te kunnen stellen waarschijnlijk tot zeker Partij voor de Dieren te stemmen bij de Europese verkiezingen én bij de verkiezingen voor de Tweede kamer. 30% Van de respondenten kent de lijsttrekker van de partij uit de media en 50% van de respondenten beoordeelt het optreden van Marianne Thieme als vrij positief tot heel positief. Meest genoemde eigenschappen van de lijsttrekker: grote inzet (49%), fanatiek (29%) en redelijk (26%).

Naar aanleiding van de resultaten van de eerste peiling heeft Maurice de Hond aangegeven de Partij voor de Dieren tot aan de Europese verkiezingen vast onderdeel te maken van de wekelijkse peilingen. Op basis van zijn ervaring ten aanzien van de peilingen van andere partijen in relatie tot hun verkiezingsresultaat, komt Maurice de Hond tot een potentieschatting van de Partij voor de Dieren voor de Europese verkiezingen van 3% en voor de Tweede kamerverkiezingen van 2,6%.

Dat betekent dat Maurice de Hond een potentie voor mogelijk houdt van 1 Europese zetel voor de PvdD en maar liefst 4 kamerzetels!

De potentieschatting is lager dan de 5% (waarschijnlijk tot zeker) van de peiling van afgelopen week omdat bij de Europese verkiezingen veel zal afhangen van de opkomst. De Partij voor de Dieren ziet die opkomst echter als een gerede mogelijkheid tot een nog aanzienlijk grotere verrassing, omdat juist mensen die opkomen voor dierenwelzijn een direct belang zullen zien in het uitbrengen van hun stem, waar anderen aangeven de Europese verkiezingen als niet erg belangrijk te beschouwen. In elk geval speelt de machtsvraag niet bij de Europese verkiezingen en de PvdD verwacht dat dat zeer in haar voordeel zal kunnen werken.

De PvdD is verheugd over de positieve uitkomsten van het onderzoek, waarin zich een duidelijke doorbraak voor de partij aftekent nog voor de verkiezingscampagne van start is gegaan. Een substantieel deel van de Nederlandse bevolking blijkt dierenwelzijn als belangrijk genoeg te beoordelen om een stem op een politieke partij met dierenwelzijn als hoofdthema waarschijnlijk te vinden. De PvdD bereidt een spectaculaire campagne voor met inzet van prominente lijstduwers als Maarten ât Hart, Mensje van Keulen, Jan Wolkers, Paul Cliteur, Dirk Boon, Belinda Meuldijk, Martin Gaus, Rudy Kousbroek, Gerti Bierenbroodspot en vele andere opinieleiders. In mei zal het boek De Eeuw van het Dier van Marianne Thieme verschijnen bij uitgeverij Houtekiet te Antwerpen.

De Partij voor de Dieren verwacht een compleet nieuwe stroming in de Nederlandse politiek te kunnen vormen die de oude links-rechts tegenstelling kan overbruggen door op te komen voor belangen die de traditionele scheidsmuren overstijgen.

De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn online te zien op www.stemvannederland.nl