Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/04/04 Prins van Oranje houdt toespraak voor VN-Commissie te New York

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt maandag 19 april 2004 in New York de openingstoespraak voor de twaalfde bijeenkomst van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD) van de Verenigde Naties. Tijdens deze bijeenkomst zullen de VN-vertegenwoordigers, specialisten en vertegenwoordigers van diverse organisaties de nodige activiteiten met elkaar doorspreken die ervoor moeten zorgen dat het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon water en sanitaire voorzieningen in 2015 is gehalveerd.

Tijdens de onderhandelingen over duurzame ontwikkeling wordt rekening gehouden met een brede beleidsbenadering, zodat ook vanuit andere beleidssectoren zoals landbouw, gezondheid en energie wordt bekeken hoe het watergebruik en beheer van water kan worden verbeterd. Een dergelijke integrale benadering is van groot belang om de millennium development doelstelling in 2015 te kunnen halen voor schoon water, betere sanitaire voorzieningen en beter wonen. Wil men die vastgestelde doelen halen, dan betekent het dat in de komende elf jaar iedere dag vierhonderdduizend personen toegang moeten gaan krijgen tot schoon en veilig drinkwater en nog eens vijfhonderdduizend mensen per dag moeten worden voorzien van sanitaire voorzieningen.

Momenteel sterft iedere tien seconden wel iemand vanwege water dat vervuild is. Het merendeel van de kinderen en grofweg één op de twee Afrikanen die ten zuiden van de Sahara wonen, èn drie van de vijf mensen uit het zuiden van Azië ontbreekt het aan sanitaire voorzieningen. Bijna 930 miljoen mensen wonen in sloppenwijken.