HOUT EN BOUWBOND CNV

CNV-bond: ronde tafelgesprek over buitenlanders in bouw

Duizenden mensen uit de nieuwe EU-lidstaten werken voor een appel en een ei in de Nederlandse bouw en tuinbouw. De Hout- en Bouwbond CNV organiseert op maandag 19 april een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Daarbij zijn aanwezig vertegenwoordigers van de Tweede Kamer, Rijkswaterstaat, Arbeidsinspectie, bedrijven, uitzendbureaus en werkgevers- en werknemersorganisaties. Ook de tuinbouw wordt in het gesprek betrokken.

De Hout- en Bouwbond CNV is niet tegen de komst van werknemers uit de nieuwe lidstaten, mits zij werken onder dezelfde voorwaarden als de Nederlandse bouwvakkers. Dat laatste blijkt echter vaak niet het geval.

De bond is voorbeelden tegengekomen van Portugese en Poolse werknemers die door uitzendbureaus in Nederland worden gedetacheerd als zelfstandige. Ze werken voor een paar euro per uur en wonen in abominabele omstandigheden. Sommige detacheringsbureaus behandelen hun werknemers zo slecht, dat we gerust kunnen spreken van uitbuiting. De bond wordt hierin gesterkt door onderzoek van Research voor Beleid, waaruit blijkt dat in ons land ongeveer 6.000 ondernemingen op illegale wijze personeel ter beschikking stellen.

De Hout- en Bouwbond CNV wil met politiek en bedrijfsleven in gesprek over het voorkomen van deze negentiende-eeuwse toestanden. Aan het gesprek nemen onder meer deel de Kamerleden Dittrich (D66), Bruls (CDA) en Stuurman (PvdA). Van het bedrijfsleven zijn aanwezig de heren Leenhouts (Volker Wessels Stevin), Boot (Dura Vermeer), Ter Steege (Bouwbedrijf Ter Steege) en Van Gool (OTTO Uitzendkracht). De heer A. van Dijk neemt als directeur arbeidsmarktfraude van de Arbeidsinspectie deel aan het gesprek.

Het rondetafelgesprek is op maandag 19 april om 13.30 uur. Rond 16.30 worden conclusies getrokken. Het gesprek heeft plaats in het hoofdkantoor van de Hout- en Bouwbond CNV, Oude Haven 1, 38984 KT te Odijk.

Noot voor de redactie,