Verbond van Verzekeraars

Langer leven door lijfrente?

Mensen die een uitkering uit een lijfrenteverzekering ontvangen, hebben gemiddeld een hogere levensverwachting dan de Nederlandse bevolking in het algemeen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Betekent dit nu dat het afsluiten van een verzekering je leven verlengt? Helaas niet! Maar de statistieken leveren wel nuttige informatie op voor verzekeraars.

Aan de hand van cijfers van een aantal grote levensverzekeraars heeft het CVS berekend wat de sterftekansen zijn van mensen die een uitkering uit een lijfrente ontvangen. Kennis over die sterftekansen is noodzakelijk voor levensverzekeraars die lijfrenteproducten aanbieden, om de juiste premie en de hoogte van de uitkeringen te kunnen berekenen. Op basis van de sterftekansen zijn langetermijnprognoses opgesteld, waaruit uiteindelijk de gemiddelde verwachte levensduur kan worden berekend. Uit de cijfers blijkt dat mensen met een lijfrente-uitkering een hogere levensverwachting hebben dan de Nederlandse bevolking in het algemeen. Bij mannen is het verschil het grootst: een 60-jarige man met een lijfrente heeft bijvoorbeeld een drie jaar hogere levensverwachting dan een gemiddelde Nederlandse man van 60. Voor een 60-jarige vrouw met een lijfrente ligt die verwachting ongeveer twee jaar hoger.
De producten die in het onderzoek zijn meegenomen betreffen direct ingaande lijfrenten. Dit zijn voor het grootste gedeelte lijfrenten die worden gekocht met het kapitaal van een levensverzekering die uitkeert bij het in leven zijn op een bepaalde leeftijd (meestal 60 tot 65 jaar).

Oorzaken
Het CVS wijst het verschil in levensverwachting tussen een lijfrentenier en de gemiddelde Nederlander toe aan een groot aantal factoren, zoals gezondheid, sociaal-economische status, inkomen en opleiding. Gezondheid speelt volgens het CVS de voornaamste rol. Mensen wegen hun gezondheid mee in de keuze voor een lijfrente: ze willen na hun pensionering zo lang mogelijk kunnen genieten van de uitkering. Daarnaast wordt een direct ingaande lijfrente sneller aangegaan door hoger opgeleiden. Financiële middelen en vertrouwdheid met mogelijkheden voor het regelen van de oude dag zijn onder deze groep ruimer aanwezig dan bij de groep met een lagere sociaal-economische status. En algemeen bekend is dat mensen met een hogere sociaal-economische status een hogere levensverwachting hebben. Statistisch bewezen is bijvoorbeeld dat er in de lagere sociale klassen aanzienlijk meer wordt gerookt, wat de levensverwachting nadelig beïnvloedt.

Verzekerd!, april 2004