Hagemeyer

HAGEMEYER N.V. RIJKSWEG 69, P.O. BOX 5111, 1410 AC NAARDEN, THE NETHERLANDS TELEPHONE (035) 6957611, FAX (035) 6944396

PERSBERICHT

HAGEMEYER TRADING UPDATE EERSTE KWARTAAL 2004 1

Zoals eerder aangekondigd publiceert Hagemeyer vandaag een trading update over het eerste kwartaal van 2004.

De netto omzet van de Groep over het eerste kwartaal 2004 bedroeg EUR 1.294 miljoen (eerste kwartaal 2003: EUR 1.799 miljoen²). Desinvesteringen, voornamelijk Tech Pacific, Stokvis Tapes Groep en een deel van de retail activiteiten in Duitsland, alsmede de beëindiging van het contract met Puma, hadden een netto omzetafname van EUR 474 miljoen tot gevolg. Het negatieve effect van wisselkoersmutaties ten opzichte van dezelfde periode van het vorig jaar bedroeg EUR 45 miljoen. De autonome groei voor de Groep als geheel was derhalve 1,1% (EUR 14 miljoen), waarbij de verbetering met name aan het einde van het kwartaal werd gerealiseerd.

In het eerste kwartaal van 2004 verbeterde de autonome groei van nagenoeg al onze PPS bedrijven ten opzichte van de autonome groei in het vierde kwartaal 2003. Het is echter nog te vroeg om van structureel herstel te spreken: Centraal Europa, Azië-Pacific en de divisie Agencies / Consumer Electronics hadden gedurende de eerste drie maanden van 2004 nog steeds te kampen met moeilijke marktomstandigheden.

PROFESSIONAL PRODUCTS EN SERVICES (PPS)

De netto omzet voor de PPS divisie bedroeg EUR 1.192 miljoen (eerste kwartaal 2003: EUR
1.253 miljoen ²). Desinvesteringen, met name Stokvis Tapes Groep en een deel van de retail activiteiten in Duitsland, hadden een omzetafname van EUR 32 miljoen tot gevolg. Wisselkoersmutaties hadden een negatief effect van EUR 44 miljoen. De autonome groei voor de PPS divisie was 1,3% positief (EUR 15 miljoen). Op basis van hetzelfde aantal werkbare dagen was de autonome groei voor de PPS divisie 0,1% negatief ten opzichte van 5,4% negatief over het vierde kwartaal in 2003.


1 alle cijfers zijn schattingen, waarop geen externe accountantscontrole is toegepast ² zoals reeds aangekondigd in het persbericht van 16 januari 2004 inzake de derde kwartaal cijfers 2003 is de omzet van Hagemeyer UK over de periode januari tot september 2003 verlaagd met EUR 14 miljoen als gevolg van een aanpassing van de schatting voor directe leveringen. Hierdoor vertoont de genoemde omzet en autonome groei over het eerste kwartaal van 2003 een kleine afwijking ten opzichte van de in de trading update over het eerste kwartaal 2003 gerapporteerde omzet en autonome groei.

---

Per regio waren de ontwikkelingen als volgt:


· Europa

De autonome groei, op basis van hetzelfde aantal werkbare dagen, over het eerste kwartaal was 0,4% ten opzichte van 4,9% negatief gedurende het vierde kwartaal van 2003.

o Centraal Europa
In Duitsland hebben de ingrijpende herstructurering in 2003 en de aanhoudend zwakke markten in combinatie met felle prijsconcurrentie een negatieve invloed op de ontwikkeling van Hagemeyers omzet gehad.

o Nordics
Een positieve omzetontwikkeling in telecommunicatieproducten, met name in China3, evenals verbeterde marktomstandigheden in de C&I en industriële markten in Scandinavië resulteerden in een positieve autonome groei.

o UK & Ierland
De marktomstandigheden voor de distributie van elektrotechnische materialen in de UK bleven zwak in het eerste kwartaal van 2004. Mede als gevolg van het herstel van het serviceniveau, is in het eerste kwartaal van 2004 de omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, gestopt.

o Spanje
Ondanks sterk toegenomen concurrentie in de voornaamste omzetregio's is de autonome groei van Hagemeyer in Spanje in lijn met de marktontwikkelingen.


· Noord-Amerika

Mede als gevolg van de licht verbeterde marktomstandigheden in de Amerikaanse productiesector, waarbinnen Hagemeyer North America het grootste deel van haar omzet genereert, was er in het eerste kwartaal sprake van een positieve omzetontwikkeling. De autonome groei, op basis van hetzelfde aantal werkbare dagen, bedroeg 1,0% over het eerste kwartaal van 2004, ten opzichte van een negatieve autonome groei van 7,0% over het vierde kwartaal van 2003.


· Azië-Pacific

Sterk toegenomen (prijs-)concurrentie in Australië was een van de oorzaken van de negatieve autonome groei, op basis van hetzelfde aantal werkbare dagen, van 6,3% over het eerste kwartaal van 2004 (vierde kwartaal 2003: 4,8% negatief). Daarnaast hebben initiatieven om de kasstromen te verhogen, welke in het vierde kwartaal van 2003 in gang zijn gezet, nadelige gevolgen gehad op de voorraadniveaus van een aantal essentiële producten. Tezamen met vertraagde aanvulling van voorraden in verband met het verplaatsen van een distributiecentrum in Melbourne en te krap afgestelde bevoorradings protocols gedurende de afgelopen maanden heeft dit een negatieve invloed gehad op het serviceniveau. Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in verlies van omzet en marktaandeel.

3 De activiteiten in China vormen een satelliet van de Nordics regio en worden daarom geconsolideerd in deze regio.

---

AGENCIES / CONSUMER ELECTRONICS

De omzet van de divisie Agencies / Consumer Electronics bedroeg over het eerste kwartaal EUR 102 miljoen (eerste kwartaal 2003: EUR 142 miljoen). Wisselkoersmutaties hadden een negatief effect op de omzet van EUR 1 miljoen, terwijl desinvesteringen (met name de Puma activiteiten) een negatief effect van EUR 38 miljoen op de omzet hadden. De autonome groei (niet aangepast voor het aantal werkbare dagen) was 1,0% negatief (over het vierde kwartaal van 2003: 0,8% negatief).

FINANCIELE POSITIE

De totale netto schuld per 31 maart 2004 bedroeg EUR 593 miljoen, vergeleken met EUR 927 miljoen per 31 december 2003. Deze vermindering van EUR 334 miljoen bestond uit een vermindering van EUR 432 miljoen als gevolg van de recente aandelenemissie, een toename van ongeveer EUR 25 miljoen als gevolg van een versterking van de Euro met de valuta waarin wij lenen, alsmede een negatieve kasstroom in het eerste kwartaal. Deze laatste werd met name veroorzaakt door financiële kosten, bijzondere kosten voor herstructurering, een negatieve EBITDA en een seizoensgebonden toename van het werkkapitaal.

Naarden, 19 april 2004
HAGEMEYER N.V.
Raad van Bestuur

Bijlage: 1




Hagemeyer