Akzo Nobel

Albermarle Corporation biedt EUR 625 miljoen voor Akzo Nobel Catalysts

Arnhem, 19 april 2004 Akzo Nobel heeft van Albermarle Corporation een bod van EUR 625 miljoen (exclusief liquide middelen en vrij van schuld) ontvangen voor de verkoop het bedrijfsonderdeel Catalysts dat katalysatoren voor raffinaderijen maakt. Akzo Nobel heeft in september 2003 bekend gemaakt onder meer deze activiteit te willen verkopen om daarmee meer financiële bewegingsruimte voor de onderneming te creëren. De overname wordt naar verwachting definitief in het tweede kwartaal van 2004. De overeenkomst betreft alle medewerkers en eigendommen van Catalysts, inclusief deelnemingen in joint ventures. De ondernemingsraden en vakorganisaties zijn ingelicht en de adviesprocedures zullen binnenkort beginnen. Waar nodig zal de regelgevende instanties gevraagd worden om toestemming te verlenen.

Hans Wijers, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel: We zijn tevreden over de snelheid waarmee deze desinvestering vordert. Het bod is in overeenstemming met de waarde van Catalysts. Het is een excellente en innovatieve onderneming, gerund door creatieve mensen die belangrijke bijdragen leveren aan doelmatige raffinageprocessen en het terugdringen van emissies. We hebben er alle vertrouwen in dat Albermarle door zal gaan met het verder ontwikkelen van deze onderneming.

Mark C. Rohr, President en CEO van Albermarle: Deze voorgestelde acquisitie voorziet ons van kritische massa in katalyse en een sterke technologische basis. Daarmee wordt Albermarle goed gepositioneerd voor duurzame groei in de raffinage markt. Raffineerders worden in toenemende mate uitgedaagd om steeds hogere kwaliteit brandstoffen te leveren en de markt wordt ook steeds globaler. We zullen na deze overname de technologische en innovatieve mogelijkheden hebben om meer dan 750 raffinaderijen in de wereld op dit terrein van dienst te kunnen zijn.

Hoekstenen van Akzo Nobels Catalysts zijn Fluid Cracking Catalysts (FCC) en Hydro Processing Catalysts (HPC), die worden gebruikt in het proces van olieraffinage. Het bedrijf heeft wereldwijd een leidende positie in beide productgebieden. Andere katalysatoren, zoals die voor isomerisatie en alkylatie, worden ook ontwikkeld of op de markt gebracht. De omzet van Catalysts in 2003 was circa EUR 350 miljoen, met een EBITDA van EUR 87 miljoen inclusief het inkomen uit niet-geconsolideerde joint ventures.

Productielocaties voor FCC en HPC zijn te vinden in Amsterdam en in Pasadena (Texas, Verenigde Staten). Chemische Proces Catalysts (CPC) worden geproduceerd in Amsterdam. Het bedrijf heeft 50% (niet-geconsolideerde) joint ventures in Brazilie (FCC SA), Frankrijk (Eurecat, met onderdelen in de Verenigde Staten, Saudi Arabië en Italie) en Japan (Nippon Ketjen).

Het hoofdkantoor van Catalysts is in Amersfoort en er zijn regionale kantoren in Houston (Texas, Verenigde Staten) en Singapore. In Amsterdam en Pasadena zijn onderzoekscentra gevestigd. Wereldwijd werken er 825 employees.

Internet: www.akzonobel.nl; www.albermarle.com/mainfrm.htm

Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343