Politie Friesland

Politieberichten van 18/04 13.00 uur t/m 19/04 07.00 uur

Fryslân 19-04-2004 - Voor meer informatie kunt u tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900-8844.

Fryslân: extra toezicht in bossen in Smallingerland en Opsterland Van maandag 19 april tot en met zondag 30 mei gaat de politie extra toezicht houden in de bossen in Smallingerland en Opsterland. Het extra toezicht richt zich op activiteiten die de natuur schade toebrengen. De politie zal streng toezien op bijvoorbeeld loslopende honden, crossmotoren, wandelen buiten de paden of het meenemen of uitsteken van beschermde planten. Bezoekers van de bossen worden over deze actie geïnformeerd via borden bij de toegangswegen en een folder. In het project veilig en leefbaar bos wordt samengewerkt met It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en een aantal jachtopzieners. Dagelijks zal een politieagent samen met een boswachter of jachtopziener toezicht houden in de bossen. Bezoekers die zich niet houden aan de regels krijgen een proces verbaal.

Leeuwarden: personenauto gestolen
Tussen zaterdag 12.00 uur en zondag 12.30 uur werd een blauwe Volkswagen Polo gestolen aan de Beatrixstraat. De auto met het kenteken 90-GL-BP stond op het parkeerterrein van de Nylanstate geparkeerd en was afgesloten. Een 80-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Oppenhuizen: inbraak supermarkt
Tussen zaterdag 20.40 uur en zondag 10.30 uur werd ingebroken in een supermarkt aan de Tsjerkebourren. Er werden rookwaren, batterijen, geld en scheermesjes weggenomen. De totale schade wordt geschat op E 5.000,-- . Men kwam het pand binnen door een deur te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 39-jarige inwoner van Oppenhuizen.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Koerierstersespel, zondag 20.45 uur, 29-jarige inwoner van Minnertsga, 900 ug/l, rijverbod 11 uur, bromfietser. De verdachte was tegen een geparkeerde auto gereden van een 40-jarige Leeuwarder. De bromfietser had tijdens de aanrijding gezichtsletsel opgelopen. Hij werd in het MCL-Zuid behandeld en daar naar het bureau gebracht voor een blaastest.

Sneek: Frieswijkstraat, maandag 01.45 uur, 45-jarige inwoner van Sneek, 250 ug/l, rijverbod van 1 uur, automobilist.

Garyp: Easterein, zondag 16.30 uur, 34-jarige inwoner van Burgum, 310 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist. Het rijbewijs van deze bestuurder werd ingenomen. De automobilist bestuurde een voertuig terwijl hij een rijontzegging had.

Damwoude: Voorweg, zondag 22.05 uur, 32-jarige inwoner van Oosternijkerk, 600 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Heerenveen: Oranje Nassaulaan, zondag 19.00 uur, 27-jarige inwoner van Heerenveen, 870 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. De bestuurder was doorgereden na een aanrijding tegen een geparkeerde personenauto van een 57-jarige inwoner van Heerenveen. De auto van de verdachte werd in beslag genomen.

Oudega: fietser door surfzeil gewond
Zondag om 11.15 uur raakte een racefietser gewond door een klap van een surfzeil aan het Brekkenpaad. De 54-jarige fietser uit Blauwhuis werd met hoofd- en schouderletsel per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De racefietser fietste op het Brekkenpaad. Een 32-jarige inwoonster van Bilthoven stond daar met haar surfzeil, ze hield het zeil naar beneden. Toen de racefietser passeerde waaide het zeil op en de vrouw kon het niet meer in bedwang houden. De fietser werd door het zeil geraakt en viel van zijn fiets.

Zweins: fietsster in sloot gereden en overleden
Zondag omstreeks reed een 48-jarige inwoonster uit Leeuwarden op haar fiets op de Rijksstraatweg. Zij kwam uit de richting Franeker. Vermoedelijk door een epileptische aanval is zij iets voor de afslag Zweins in het water gereden. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was het slachtoffer reeds overleden. De brandweer haalde het stoffelijk overschot uit het water.

Bolsward: vernieler aangehouden
Zondag omstreeks 22.50 uur werd een 67-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor vernieling. Hij had op de Bargefinne een fiets op een geparkeerd staande auto gegooid. De aangeefster van de vernielde fiets is een 27-jarige inwoonster van Bolsward. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Joure A7: rijden onder invloed en spookrijden
Maandag omstreeks 00.15 uur reed een 22-jarige automobilist als spookrijder op de Rijksweg A7, komende uit de richting Joure. Een politieauto reed van Heerenveen naar Joure en kwam de spookrijder tegen. De politieauto voerde optische signalen en uiteindelijk zette de spookrijder zijn auto stil in de middenberm. De bestuurder had gedronken en blies 440 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur. In verband met verkeersgevaarlijk gedrag is zijn rijbewijs ingevorderd. De zaak werd via Kort-Om afgehandeld.

Joure: bromfietser gewond door aanrijding
Zondag raakte om 17.35 uur een bromfietser gewond aan de Geert Knolweg tijdens een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Joure, werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. Een 65-jarige automobiliste uit Joure kwam vanaf de minirotonde en wilde de Klokkenmakkerij inrijden. Ze verleende geen voorrang aan de bromfietser die in de tegenovergestelde richting reed. De bromfietser reed op de fietsstrook en botste tegen de rechtervoorzijde van de auto. Hij sloeg met een salto over de auto en viel op het wegdek. De bromfiets was total loss en werd afgevoerd.

Drachten: eenzijdig ongeval met letsel
Zondag raakte om 14.40 uur een 30-jarige automobiliste uit Drachten gewond tijdens een eenzijdige aanrijding op de rijksweg A7. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe gebracht. Over mogelijk letsel zijn geen bijzonderheden bekend. De automobiliste reed op de A7 in westelijke richting. Haar auto kwam door onbekende oorzaak in de middenberm terecht en botste daar tegen de vangrail. De auto werd via de vangrail gelanceerd en vloog over de vangrail heen om op de zuidbaan van de A7 op vier wielen weer tot stilstand te komen. De auto was in de lengteas gedraaid en stond met de voorzijde in de richting van Drachten. De vangrail liep schade op. De auto was total loss en het kenteken werd ingenomen. Het autowrak werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Terwispel: autobrand
Zaterdag brandde om 16.00 uur een personenauto uit aan de Butewei. Er raakte niemand gewond. Een 42-jarige automobiliste uit Terwispel ontdekte tijdens de rit brand onder het dashboard en stopte. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat de auto verloren ging. De auto brandde volledig uit. Het kenteken werd ingevorderd en het wrak werd door een takelbedrijf afgevoerd.

Bolsward: verdachten aangehouden na vernielingen
Zondag werden om 04.00 uur vijf verdachten aangehouden aan de Gijsbert Japicxlaan terzake vernielingen. Vier Bolswarders in de leeftijd van 15, 16, 17 en 18 jaar en een 17-jarige inwoner van Sneek werden op heterdaad aangehouden door agenten in burgerkleding. Ze maakten onderdeel uit van een groep van vijf jongeren die vernielingen aanrichtten. Er werd tegen een lantaarnpaal geschopt, een ruit werd vernield en een knipperbol van een verkeerslicht werd vernield. Alle verdachten werden naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord werden. Ze zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na mishandeling en belediging Zaterdag werd om 15.20 uur een 36-jarige inwoner van Arnhem aangehouden aan de Nieuwestad terzake mishandeling en belediging. De verdachte had zonder aanleiding een 27-jarige Leeuwarder in het gezicht gespuugd. Hierna ontstond een worsteling. De verdachte werd even later door agenten aangehouden. De verdachte werd naar het bureau gebracht. Hij werd voorgeleid en verhoord en werd na verhoor weer vrijgelaten. De 27-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Buitenpost: gewond door steekpartij, twee verdachten aangehouden Zondag raakte om 00.20 uur 16-jarige inwoner van Buitenpost gewond na een steekpartij aan de Franklinstraat. Het slachtoffer ging op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en liet zijn beenwond in het ziekenhuis Talma Sionsberg te Dokkum behandelen. Tijdens een feestje was een vechtpartij ontstaan waarbij een mes gebruikt werd door een 15-jarige inwoner van Harkema. Deze verdachte werd samen met een tweede verdachte, een 15-jarige inwoner van Surhuisterveen, aangehouden. De verdachten werden naar het bureau gebracht waar ze verhoord werden en na verhoor weer vrijgelaten. De politie onderzoekt de zaak en moet nog enkele betrokkenen verhoren. Een 16-jarige inwoner van Kollum deed aangifte.