ABVAKABO FNV

Bonden stappen uit alle overleggen met universiteiten

De werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, AC/ASZ, CMF en CNV Publieke Zaak hebben vanmiddag besloten om alle overleggen met de universiteiten op te schorten. Aanleiding is de aankondiging van de werkgeversorganisatie VSNU (Vereniging van Nederlandse Universiteiten) om te snijden in het bovenwettelijke deel van de WW-vervolguitkering.

Per 11 augustus 2003 hebben Kabinet en Kamer de vervolguitkering van de WW afgeschaft. Dat heeft gevolgen voor de in de CAO Nederlandse Universiteiten overeengekomen werkloosheidsregeling. De in die regeling vastgelegde WW-uitkering is opgebouwd uit een wettelijk en een bovenwettelijk deel. Omdat de verplichting voor het wettelijke deel door de wetswijziging is komen te vervallen, zijn de bonden bereid om afspraken te maken waarbij dat deel in mindering wordt gebracht op de huidige regeling. VSNU wil daar bovenop echter ook 60 procent van het bovenwettelijke deel schrappen.

Van snijden in het bovenwettelijke deel kan volgens de bonden absoluut geen sprake zijn. 'Dat gaat lijnrecht in tegen de afspraken die daarover in de CAO zijn gemaakt', aldus Arno Lammeretz, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV en woordvoerder namens de werknemersorganisaties. 'Het wegvallen van het wettelijk deel van de WW-vervolguitkering is al erg genoeg. Het kan niet zo zijn dat ook nog eens het bovenwettelijk deel grotendeels wordt geschrapt. We zullen niet toelaten dat de universiteiten de hen opgelegde bezuinigingen afwentelen over de ruggen van hun werknemers.'

Zolang de VSNU haar huidige standpunt handhaaft, zullen de werknemersorganisaties alle overleggen met de universiteiten opschorten. Naast het landelijke CAO-overleg geldt dat ook voor alle lokale overleggen.

De strijdende partijen hebben een geschillencommissie gevraagd om op korte termijn een uitspraak over het conflictpunt te doen. Als de geschillencommissie niet in staat is om op korte termijn uitsluitsel te geven, overweegt ABVAKABO FNV om een kort geding tegen de VSNU aan te spannen.


---

Voor meer informatie neem contact op met:

Arno Lammeretz sectorbestuurder ABVAKABO FNV (06) 51 218 356 Arno Bonte voorlichter ABVAKABO FNV (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

Jacqueline Lubking landelijk onderhandelaar AC/ASZ (030) 28 23 809
Brigitte Sprokholt landelijk onderhandelaar AC/ASZ (030) 28 23 809
Bert Waayenberg landelijk onderhandelaar CMAF (030) 23 16 742
Dammes de Geus voorlichter CNV Publieke Zaak (06) 51 244
064

19 apr 04 20:06