Centrale bank van Suriname


Email: dollarinfo@cbvs.sr

Infolijn tel. 420295

TUSSENSTAND VERWISSELING BANKBILJETTEN

Invoering Surinaamse dollar en periode voor verwisseling Op 1 januari van dit jaar is de Surinaamse dollar (SRD) ingevoerd als onze nieuwe munteenheid die in de plaats komt van de Surinaamse gulden (Sf). De periode waarbinnen de verwisseling van de guldenbiljetten in de dollarbiljetten moet plaatsvinden is vastgesteld op vijf maanden, lopende van 1 januari tot en met 31 mei 2004. Van deze periode zijn nu drie maanden en twee weken verstreken. Er resten nog maar een maand en twee weken.

Verloop van de verwisseling tot dusver
Tot en met 31 december 2003 waren er ruim 93,6 miljoen bankbiljetten van de gulden in omloop. Van dit aantal zijn er vanaf 1 januari al ruim 35 miljoen biljetten verwisseld. Dat komt overeen met bijna 37½ procent. Van deze verwisselde biljetten bestonden 16,7 miljoen exemplaren uit coupures onder de 5000 gulden en 18,5 miljoen uit coupures van 5000 gulden en hoger.
Er moeten nog zo'n 58,6 miljoen biljetten bij de Centrale Bank binnen komen, dat is 62½ procent. In dit aantal zitten er nog zo'n 51 miljoen exemplaren van coupures beneden de 5000 gulden. Het blijkt dat de verwisseling van deze lagere coupures maar traag verloopt. De biljetten van 5000 gulden en hoger daarentegen gaan vlot. Dat was wel te verwachten. Van de drie hogere coupures, 5000, 10000 en 25000 gulden is 71 procent al binnen. Er moeten nog maar 7,5 miljoen van deze biljetten worden aangeboden.

In het diagram bij dit artikel wordt van elke coupure in beeld gebracht hoeveel exemplaren in omloop zijn geweest en welk aantal daarvan intussen is verwisseld. Het verschil geeft het aantal aan dat nog niet is verwisseld. Bij het samenstellen van dit communiqué moeten er nog ruim 10 miljoen exemplaren van het 5 gulden biljet binnen komen. Van het biljet van 10 gulden zijn dat er 11 miljoen exemplaren. Van het biljet van 25 gulden haast 16 miljoen exemplaren en van 100 gulden, nog zo'n 10 miljoen exemplaren. Dit zijn zeer grote aantallen die nog aangeboden moeten worden. De Centrale Bank vermoedt dat een aanzienlijk deel van deze biljetten niet zal opkomen. Van het biljet van 500 gulden moeten er nog ongeveer 1,5 miljoen exemplaren de Centrale Bank bereiken, en van het biljet van 1000 gulden nog 2 miljoen exemplaren. Het biljet van 2000 gulden is het geringst in omloop geweest; daarvan zijn er nog 445 duizend exemplaren buiten.

31 mei 2004: Afloop hoedanigheid van "wettig betaalmiddel"! Wat daarna?
De oude bankbiljetten hebben tot en met 31 mei nog de hoedanigheid van wettig betaalmiddel. Dat wil zeggen dat men tot die datum nog met die biljetten kan betalen. Vanaf 1 juni 2004 zal dat niet meer mogelijk zijn, want op 1 juni zullen de oude bankbiljetten de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben verloren. Zij kunnen vanaf die datum ook niet meer verwisseld worden bij de commerciële banken. Zij kunnen na 31 mei alleen nog bij de Centrale Bank verwisseld worden. Maar dat gebeurt dan niet gewoon aan het loket. Men zal de biljetten moeten aanbieden en de Centrale Bank zal de biljetten in ontvangst nemen. De verwisseling gebeurt pas nadat bij onderzoek van de Centrale Bank gebleken is dat aan de aanvraag tot verwisseling redelijkerwijs gevolg behoort te worden gegeven. De Centrale Bank is onder de wet verplicht het onderzoek in te stellen. Daartoe zal de Centrale Bank de biljetten onder zich houden. Maar het onderzoek mag niet langer dan drie maanden duren. De aanbieder van de biljetten zal een bericht ontvangen wanneer hij zich bij de Centrale Bank moet aanmelden om het besluit te vernemen. In speciale gevallen kan de onderzoekstermijn van drie maanden worden verlengd door een besluit van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank.
Nieuwe Surinaamse dollarbiljetten
Intussen zijn er van de nieuwe Surinaamse dollarbiljetten al zo'n 8,7 miljoen exemplaren in omloop gebracht. De grootste concentratie is bij het biljet van 20 dollar. Hiervan zijn er bijna 4,3 miljoen exemplaren uitgegeven. Van het biljet van 5 dollar zijn er ruim 2 miljoen in circulatie; van het biljet van 50 dollar, ruim 1 miljoen. Het biljet van 10 dollar telt voorlopig zo'n 925 duizend exemplaren en het biljet van 100 dollar, 252 duizend exemplaren. Bij elkaar hebben deze biljetten een gezamenlijke nominale waarde zo'n SRD187 miljoen.

Oproep
De Centrale Bank maakt van de gelegenheid gebruik om nogmaals een ieder op te roepen die nog bankbiljetten van de Surinaamse gulden bezit, of muntbiljetten, om die biljetten zo spoedig mogelijk aan te bieden aan een van de hoofdkantoren of bijkantoren van de banken in Paramaribo of in de districten, zodat die biljetten nog kunnen worden verwisseld vóórdat de termijn op 31 mei aanstaande sluit. Na 31 mei is het te laat. Dat wil zeggen dat men vóór 1 juni 2004 moet wisselen. Wacht dus niet tot het allerlaatste moment! U wil toch niet in lange rijen staan?

Paramaribo, 19 april 2004

Centrale Bank van Suriname

© 2004 Centrale Bank van Suriname