de GRONDWET van DNA - programma

De Grondwet is het fundament van onze samenleving. De Grondwet beschermt ons tegen de willekeur en almacht van de overheid, maar ook tegen onszelf en elkaar. Want er bestaat dat altijd terugkerende verlangen in de mens om de heersende normen en waarden te testen op hun houdbaarheidsdatum. Kijkend naar de Grondwet komen er allerlei herkenbare thema's uit de huidige multiculturele samenleving naar voren als: discriminatie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloofsovertuiging enzovoort.

De manifestatie

Van 20 tot en met 25 april 2004 organiseert DNA i.s.m. Theater de Balie, Theater Bellevue en het Melkweg Theater een manifestatie die in het teken staat van de Nederlandse Grondwet. In deze week worden acht éénakters geprogrammeerd, aangevuld met een parallelprogramma van lezingen, debatten en andere culturele activiteiten.

Voor deze manifestatie gaf Theatergroep De Nieuw Amsterdam acht auteurs de opdracht een éénakter te schrijven op basis van een van de artikelen uit de Nederlandse Grondwet. In deze manifestatie toont Theatergroep De Nieuw Amsterdam vanuit een onverwachte invalshoek de Grondwet in haar meest wezenlijke vorm: een strijd tussen mensen en hun normen en waarden.

Het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden met schrijvers en het daarmee ontwikkelen van gloednieuw repertoire is voor De Nieuw Amsterdam een vooruitwijzing naar de komende theaterseizoenen. Tegelijkertijd werken er ook vele bekende gezichten aan de manifestatie mee; regisseurs en acteurs die afgelopen vier seizoenen hebben gewerkt of gestudeerd bij De Nieuw Amsterdam. Op deze wijze maakt DNA de overgang naar het nieuwe Kunstenplan.

Tijdens de manifestatie zijn gedurende een week in elk theater steeds twee of drie eenakters te zien, die samen een avondvullend programma vormen. Het programma van het hele festival staat eind februari op deze site. Vanaf 18 maart kunnen de kaarten voor de diverse voorstellingen gereserveerd worden.

De locaties

Theater De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10 1017 RR Amsterdam www.balie.nl
Theater Bellevue Leidsekade 90 1017 PN Amsterdam www.theaterbellevue.nl
Melkweg Theater Lijnbaansgracht 234a 1017 PH Amsterdam www.melkweg.nl

De medewerkers

artistieke leiding Aram Adriaanse
zakelijke leiding Gerrit Wijnhoud
projectleider de Grondwet Caspar Nieuwenhuis
secretariaat Hans Verburg
productie Anne van der Weg
publiciteit Maaike Tjepkema
educatie Maaike Tjepkema, Toke van Oorsouw
coördinatie techniek Matthijs van Muiden
stage productie/publiciteit Jens Besse
redactie Aram Adriaanse, Anita van Dolen, Peter Lankhorst, Elly Ludenhoff, Caspar Nieuwenhuis, Steven Peters, Paul Schnabel auteurs Egmond Codfried, Roland Colastica, Don Duyns, Chitra Gajadin, Pieter Hilhorst, Sewan Mumcuyan, Gerardjan Rijnders, Paula Udondek dramaturgie Carel Alphenaar, Dennis Meyer, Caspar Nieuwenhuis, Claudia de Weerd, Willy Westermann
regisseurs Bart Kiene, Tarkan Köroglu, John Leerdam, Mike Libanon, Mees, Guy Sonnen, Marline Williams, Agaath Witteman acteurs Esma Abouzahra, Mohammed Azaay, Nilo Berrocal Vargas, Milushka Birge, Ian Bok, Reinier Bulder, Felix Burleson, David Geijsen, Karim el Guennouni, Robert Hagendoorn, Bert Hana, Marlon David Henry, Izaira Kersten, Ibrahim el-Khattabi, Marlon Leue, Marie-Christine Op den Kelder, Urmie Plein, Hannah van der Sande, Joseph Tojo, Claudia de Weerd
vormgeving Human Esmailnia, Kajsa Gustafsson, Casandra Hernandez, Chaja Hertog, Sung-Min Kim, Avital Lahat, Anne-Friné Steiger (Rietveld Academie)
begeleiding Rien Bekkers, Pien Vrijhof

Theatergroep De Nieuw Amsterdam wordt structureel gesubsidieerd door het ministerie van OC&W en de gemeente Amsterdam. Voor de manifestatie de Grondwet ontvangt DNA additionele subsidie van het VSB-fonds, het Lira Fonds, het prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
het project / de locaties / de medewerkers