NOVIB

Grootste Lobby Ooit voor Onderwijs voor iedereen

Scholieren ondervragen Europarlementariërs

15 april 2003

Op woensdag 20 april voelen kinderen uit groep 7 en 8 (toekomstige) europarlementariërs stevig aan de tand over hun inzet voor onderwijs voor iedereen. De bijeenkomst is in het Vredespaleis in Den Haag. Ook is er een rechtstreekse televisieverbinding met Max van den Berg, europarlementariër voor de PvdA en onderwijsspecialist, in Straatsburg.
Hiermee begint in Nederland de internationale actie De Grootste Lobby Ooit. Basisschoolleerlingen zullen bij lokale, regionale en (inter)nationale politici gaan lobbyen voor goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen, overal ter wereld. Wereldwijd gaan namelijk ruim 115 miljoen kinderen niet naar school.

De Grootste Lobby Ooit:
In meer dan honderd landen zullen scholieren handtekeningen verzamelen en politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Ook in Nederland gaan na de landelijke aftrap duizenden basisschoolleerlingen nationale, regionale en lokale politici erop wijzen dat ze goed onderwijs voor iedereen toegankelijk moeten maken. Om hun eis kracht bij te zetten, verzamelen de leerlingen zoveel mogelijk handtekeningen. Later dit jaar worden deze aan premier Balkenende aangeboden, met het klemmende verzoek namens alle ondertekenaars zijn invloed als voorzitter van de Europese Unie te gebruiken om meer in onderwijs te investeren.

Afspraak is afspraak. Of...
In 2000 spraken 185 landen met elkaar af dat in 2015 alle kinderen naar school gaan. Overheden spannen zich echter te weinig in om dit te bereiken. Als we niets doen, komt er geen verandering in de huidige situatie: 115 miljoen kinderen gaan helemaal nooit naar school, 150 miljoen kinderen maken de school niet af. En dat, terwijl onderwijs de methode is om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.

Enkele gegevens:
Wereldwijd gaan 115 miljoen kinderen niet naar school. Dit is evenveel als het aantal kinderen dat in de VS en Europa woont. In West Europa heeft een 5 jarige 17 jaar onderwijs voor de boeg. In Mozambique is dat 2 tot 3 jaar.
Het HIV / AIDS probleem in Afrika is zeer groot. Het staat vast dat meisjes die naar school gaan veel minder vaak met het HIV-virus worden besmet.
Om er voor te zorgen dat in 2015 alle kinderen naar school gaan is 4,5 miljard Euro per jaar extra nodig. Ofwel 2 dagen militaire uitgaven van alle landen in de hele wereld.
In Zambia heeft een kind van een moeder die school heeft gevolgd 25 procent meer kans om te overleven dan een kind van een ongeschoolde moeder.

De Grootste Lobby Ooit
Datum: Dinsdag 20 april 2003
Plaats: Vredespaleis, Den Haag
Tijd: 10.45u Start Grootste Lobby Ooit
11.10u Videoverbinding met Straatsburg 11.20u Kinderen bevragen Europarlementariërs 11.40u Onderwijsrap en optreden D-Men 11.50u Afsluiting

Organisatoren:
De Grootste Lobby Ooit is een wereldwijde actie van Global Campaign for Education (GCE). Bij deze organisatie zijn 400 ontwikkelingsorganisaties en vakbonden van over de hele wereld aangesloten. De Nederlandse partners zijn: De Algemene Onderwijsbond (AOb), Novib en Plan Nederland. Vorig jaar organiseerde de GCE De Grootste Les Ooit. Aan deze les deden 1.3 miljoen kinderen in 100 landen mee. Daarmee kwam deze les in het Guiness Book of Records. Voor meer informatie: check www.rechtoponderwijs.nl/gce of www.campaignforeducation.org


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Noot voor de redactie (