Amsterdam RAI

TINE - The ICT & Networking Event 2004
14 apr 2004

TOM KOK GEEFT STARTSEIN VOOR FRYSLÂN HOUSE IN AMSTERDAM. TINE 2004: van 20 tot en met 22 april in Amsterdam RAI.

Tom Kok, voorzitter van de brancheorganisatie Dutch Dialogue Marketing Association (DDMA) geeft tijdens de eerste dag van TINE The ICT & Networking Event op dinsdag 20 april het startschot voor het 'Fryslân House'. Het Fryslân House is het sales kantoor van zes ICT-bedrijven uit Friesland, te weten: Compano, Vincis en Snakeware uit Sneek, het Leeuwarder Wannit en ICT Center en Icit uit Franeker. Zij worden daarbij gesteund door de zestig leden tellende branchevereniging ICT Vereniging Friesland. Met de opening van het Fryslân House kunnen de bedrijven neerstrijken in Amsterdam als ze in het westen moeten werken, ze kunnen er potentiële klanten ontvangen en ze kunnen er de Friese ICT-sector promoten.

Met de feestelijke kick-off van het Fryslân House, op dinsdag aanstaande om 16.00 uur, in het groots opgezette ICT Friesland Paviljoen in Amsterdam RAI wordt de start gemaakt van het sales-kantoor met vergaderruimte en werkplekken in een van de ICT-hoofdsteden van Europa. Van daaruit gaan de Friese ICT-ondernemers op zoek naar opdrachten en willen ze de Friese ICT-sector verder promoten. De Friese IT-ambassade zal worden gehuisvest in het voormalige Twinning-gebouw in de Watergraafsmeer, het Amsterdam Science Park. Dit wordt voor een periode van drie jaar de tweede thuisbasis van de Friese ICT-ondernemers.

Friese voorpost
Vorig jaar opperde Tom Kok, ex-D66-voorzitter en thans voorzitter van DDMA en ISOC, het idee een Friese voorpost in Amsterdam te openen. "Als het zo moeilijk is, het westen naar Friesland te halen, waarom gaat Friesland dan niet naar het westen?", aldus Kok. "Voor sommige dingen moet je gewoon in Amsterdam zijn. Bij Friesland wordt eerst gedacht aan 'kwaliteit' en dan 'heel ver'. Blijkbaar is er een gevoel van grote afstand. Bij gelijke geschikt-heid kiezen opdrachtgevers in het westen dan toch voor een bedrijf uit de Randstad.

Ate van der Meer van Snakeware uit Sneek, één van de zes bedrijven die het Fryslân House zal betrekken, wist vijf collega bedrijven uit Sneek, Leeuwarden en Franeker geïnteresseerd te krijgen voor zijn ambitieuze Fryslân House plan. Van der Meer: Geen van de zes bedrijven had het soortelijk gewicht om op eigen kracht een nevenvestiging te openen, laat staan in de ICT-hoofdstad van Europa. Amsterdam is gewoon een iets sneller wereldje en in de Randstad gebeurt nu eenmaal wat meer dan in Friesland. De Friese ondernemer zocht het tot voor kort het liefst dicht bij eigen huis. Dat gaan we nu doorbreken."

Aanvullen
De zes ondernemingen, met een gemiddelde omvang van dertien personeelsleden, zijn zo uitgekozen, dat ze elkaar aanvullen, zodat ze ook grotere opdrachten aankunnen. Van de leverantie van hardware, de aanleg van 'infrastructuur' tot 'content management' en 3-D visualisaties, het Fryslân House kan er in voorzien.

Niet dat Amsterdam tot nu toe dergelijke vaardigheden ontbeert. Maar de Friese bedrijven hebben volgens Van der Meer wel een streepje voor op hun westerse branchegenoten. "Friezen staan toch bekend als uiterst betrouwbaar. Afspraak is afspraak. Opdrachtgevers komen bij ons niet voor verrassingen te staan." De Friese volksaard als marketinginstrument.

Openingstijden en toegangsprijzen
TINE - The ICT & Networking Event 2004 wordt van dinsdag 20 tot en met donderdag 22 april gehouden in Amsterdam RAI. Het evenement is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur.
Meer informatie over TINE - The ICT & Networking Event 2004 is te vinden op de website www.tine.nl.

Amsterdam, april 2004

---