Openbaar Ministerie

Arnhem, 15 april 2004

Eerste zitting met elektronisch dossier in Arnhem

Op dinsdag 20 april 2004 om 9.00 uur vindt er een politierechterzitting (PR) plaats bij de rechtbank Arnhem waarbij de rechter, Officier van Justitie en griffier voor de eerste keer gebruik maken van een elektronisch dossier. Het werken met elektronische dossiers is onderdeel van het nieuwe automatiseringssysteem GPS: geïntegreerd processensysteem strafrecht.

GPS is de opvolger van het huidige automatiseringssysteem Compas, waarmee gegevens over strafzaken worden vastgelegd. GPS zal met mogelijkheden als elektronisch dossier en werkstroombesturing een deel van de papierstroom vervangen.

Elektronisch dossier
Het grote voordeel van een elektronische dossier is dat gegevens altijd up-to-date beschikbaar en muteerbaar zijn. Op termijn kunnen ook derden (advocatuur, reclassering, politie) via GPS informatie krijgen, waarbij strikte condities rond beveiliging en autorisatie zullen gelden.

Werkstroombesturing
Werkstroombesturing houdt in dat GPS een deel van het werk coördineert. GPS houdt bij welk deel van het werk is voltooid, signaleert problemen bij de afhandeling en routeert werk door de organisatie.

Door middel van deelsystemen wordt GPS gefaseerd ingevoerd. Het eerste deelsysteem ondersteunt de behandeling van zgn. 8WVW-zaken (rijden onder invloed). De PR-zitting van dinsdag 20 april zal 8WVW-zaken behandelen. Eind 2005 zal de invoering van het complete GPS zijn afgerond.