Gemeente Putten


Putten, 15 april 2004

Zwaartepunt van Nederland in ere hersteld

Dinsdag 20 april 2004, om 11.00 uur, zal wethouder F.W. Fabriek het Zwaartepunt van Nederland heropenen door een bord met uitleg over het zwaartepunt te onthullen.

Veel wandel- en fietsroutes voeren langs het zwaartepunt (gelegen in het Sprielderbos bij de kruising Peppelerweg/Oude Prinsenweg). Het zwaartepunt, gelegen op de kilometercoördinaten 472.7 noord en 171.8 oost, wordt aangeduid door een steen met een ring waarop de tekst stond Til Nederland op aan deze steen en niemand zal het merken. De onthulling vond plaats op 15 september 1984 door de heer A.J. Berkhout, destijds burgemeester van Putten, in het kader van Wereldpremière 7 naar een idee van Harrie Hageman. De heer Hageman zal ook bij de heropening aanwezig zijn.

De laatste jaren was het zwaartepunt in de vergetelheid geraakt. De tekst op de steen was niet meer te lezen en de ring was vernield. Vorig jaar heeft de gemeente Putten in samenwerking met Staatsbosbeheer besloten het zwaartepunt weer op te knappen. De ring is hersteld, er zijn bankjes geplaatst en als afsluiting wordt nu een bord onthuld met uitleg over het zwaartepunt.