Ingezonden persbericht


Deze week in Verkenningen:

Een inburgeringscursus voor AUTochtonen met schrijver Lucas Catherine.

In Verkenningen een interview met schrijver Lucas Catherine. Deze eigenzinnige Belg is auteur van het onlangs verschenen boek Rijstpap, Tulpen en Jihad. Catherine herschrijft in dit boek, aan de hand van allerlei anekdotes de vaderlandse geschiedenis die volgens hem teveel vanuit Eurocentrisch perspectief wordt beschreven. Zo hebben Turkse tulpen voor de eerste beurscrash in Amsterdam gezorgd, verdedigden Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog zowel Brussel als Breda en heeft Nederland een nauwere band met Arabieren dan met de gemiddelde Let of Pool.

In Verkenningen een lesje nieuwe geschiedenis met deze inburgeringscursus voor AUTochtonen van Lucas Catherine.

Verder een reportage van Hans Noortman

Samen aan de bal

Terwijl voetbalteams steeds multicultureler worden blijft de rest van de vereniging vaak achter. Allochtone vrijwilligers zijn moeilijk te vinden. Helpt het als je halal-consumpties gaat verkopen in de kantine? Of is er iets essentiëlers aan de hand? Op straat wil het niet altijd lukken maar op het voetbalveld is het heel gewoon: gekleurde en blanke Nederlanders die elkaar om de nek vliegen... Punt gescoord! Samen spelen zonder vooroordelen, van het Nederlands elftal tot V.V. 'Door Oefening Sterk'. Maar gek genoeg wil het vrijwilligersbestand bij amateurverenigingen maar moeizaam verkleuren. Er zijn brochures over verschenen en er is begeleiding beschikbaar voor clubs. Desondanks wil het bij de Utrechtse vereniging 'Onder Ons' nog steeds niet echt lukken allochtone ouders te interesseren. En hollandse ouders worden het soms zat, als zij altijd de jongens moeten rijden naar de uitwedstrijd. Een verslag, langs de lijn en in de kantine, van de pogingen een echt multiculturele vereniging te worden.

En Jacqueline Vorst bezocht het Nationale museumweekend

Reis naar paradijs en co

Afgelopen weekend trok het nationale museumweekend 950.000 bezoekers, 200.000 meer dan vorig jaar. Thema was de kunst van het vertellen. In het Tropenmuseum Junior werden de kinderen meegenomen in een oud Perzisch verhaal uit het Koningsboek van dichter Firdosi over een held die geboren is met grijs haar. Daarna gingen ze zelf aan de slag in het theehuis Duizend Handen en in het atelier werkten ze aan een boek en tegelwand. De kinderen blijken ware kunstenaars. Aan de ouders en luisteraars presenteren ze het paleis waar ze een stukje aangebouwd hebben.