Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Wim Kok
070 370 7266

4452
20.04.04

100% CONTROLES VLUCHTEN UIT VENEZUELA

Met ingang van deze week zijn de 100% drugscontroles op de luchthaven Schiphol uitgebreid met alle vluchten vanuit Venezuela. Dit betekent dat naast de vluchten uit de Nederlandse Antillen en Suriname, nu ook vijf vluchten per week uit Venezuela volledig worden gecontroleerd.

De intensivering van de aanpak drugskoeriers op Schiphol is succesvol. Het aantal koeriers op de risicovluchten die tot nu toe zijn uitgevoerd, is drastisch gedaald. Begin maart berichtte minister Donner van Justitie de Tweede Kamer over de stand van zaken in de aanpak van de drugskoeriers. In de brief heeft de minister aangekondigd de 100% controles op risicovluchten te verbreden naar andere landen van Zuid-Amerika, waarvan het vermoeden bestaat dat de vluchten stelselmatig worden misbruikt voor het vervoeren van drugs.

Een 100% controle houdt in dat alle passagiers, vracht-, ruim-, en handbagage worden gecontroleerd. De aangetroffen koeriers worden op een zogenaamde 'zwarte lijst' geplaatst.
Naast de 100% controles die nu ruim achttien weken draaien, worden er tevens reguliere controles gehouden door de Douane.

De 100 % controles komen voort uit het streven van minister Donner om te voorkomen dat criminele organisaties de luchthaven Schiphol gebruiken als doorvoerhaven voor de smokkel van drugs.
--------------

20 apr 04 09:47