Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 april 2004

Vragen van de leden Tjon A Ten en Koenders (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking

over de schending van mensenrechten in Israël

1. Bent u bekend met het feit dat:

· er op donderdag 15 april jl. bij Biddu in Israël vier personen zijn gearresteerd waaronder een jongen van 12 jaar oud?

· Israëlische grenspolitie de jongen in elkaar sloeg en dat een Palestijnse volwassen man, Rabbi Ascherman en een Zweedse ISM activist die de jongen trachtten te helpen, samen met de jongen werden gearresteerd? Kunt u aangeven of hier sprake is van noodzakelijk geweld?

· de jongen is afgevoerd onder uiterst beroerde omstandigheden, althans niet conform de condities op grond van het Verdrag voor de Rechten van het Kind en andere mensenrechtenverdragen?

· de vier gearresteerden door de Israëlische grenspolitie als menselijk schild zijn gebruikt?

· de minderjarige jongen, ondanks zijn verwondingen, geen medische verzorging heeft ontvangen, en dat in het bijzonder Rabbi Ascherman, die hiertoe herhaaldelijk heeft verzocht, fysiek en verbaal bedreigd werd door de Israëlische grenspolitie?

2. Deelt u de mening dat de aanpak van minderjarigen door Israël ernstige gevolgen en risico s kan hebben voor de fysieke of psychische gezondheid? Zo ja, bent u bereid om alles in het werk te stellen om de bestraffingen te beëindigen van het Israëlische leger die niet voldoen aan de voorwaarden van proportionaliteit en legitimiteit en gericht zijn op in het bijzonder minderjarige Palestijnen, en de Israëlische regering aan te spreken op het feit dat verplichtingen die zijn aangegaan door het ondertekenen en ratificeren van mensenrechtenverdragen i.c. het Verdrag voor de Rechten van het Kind nagekomen dienen te worden?

3. Bent u van mening dat de bescherming van mensenrechten in de huidige omstandigheden in Israël en Palestina dient te worden verbeterd? Zo ja, bent u bereid zich actief in te zetten om het toepassingsgebied van het humanitaire recht tijdens dit conflict uit te breiden en consequent schendingen van mensenrechten in het algemeen en tijdens interne conflicten te veroordelen?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.