Akzo Nobel

Akzo Nobels nettoresultaat1 over eerste kwartaal 2004 7% hoger

Arnhem, 20 april 2004 Akzo Nobel rapporteert over het eerste kwartaal van 2004 een nettoresultaat1 van EUR 176 mln, 7% hoger dan het eerste kwartaal van 2003. Bij de presentatie zei Akzo Nobels CFO Fritz Fröhlich: Akzo Nobel liet een robuuste prestatie zien in een wisselend marktklimaat. Pharma had een moeilijk kwartaal met een duidelijk lagere omzet. Toch waren de resultaten 10% hoger dankzij kostenbesparingen en het managen van de productportefeuille. Bij Pharma gaan we dit jaar turbulente tijden tegemoet. Het resultaat van Coatings is duidelijk verbeterd dankzij kostenbesparingen en een sterke groei, vooral in Asia-Pacific en de Verenigde Staten. Onze Chemicals business zette een solide prestatie neer ondanks moeilijke economische omstandigheden. Ons eerder aangekondigde desinvesteringsprogramma voor drie Chemicals-activiteiten verloopt voorspoedig. Akzo Nobels verwachtingen voor dit jaar blijven onveranderd: een nettoresultaat1 lager dan 2003.

De totale omzet was 5% lager dan vorig jaar als gevolg van negatieve valuta-effecten (-5%), een hogere afzet (+2%) en desinvesteringen (-2%). De financieringslasten verminderden aanzienlijk als gevolg van de afgenomen nettoschuldenlast en lagere valutakoersen. Inclusief de netto incidentele lasten van EUR 43 mln, bedroeg het nettoresultaat over het eerste kwartaal EUR 133 mln (2003: EUR 139 mln). De incidentele lasten hebben voornamelijk betrekking op afwaarderingslasten en herstructureringskosten voor de productielocatie van Organon in West Orange (New Jersey) en de schikking met producenten van generieke medicijnen in de Remeron®-rechtszaak.

Pharma resultaat omhoog in moeilijk kwartaal
De omzet van Pharma was lager door valutas en lagere volumes. Fröhlich: De kosten-besparingen leveren duidelijk resultaten op, vooral bij Organon. Daarbij heeft deze unit, werkzaam op het gebied van de humane gezondheidszorg, meer dan EUR 30 mln ontvangen voor de overdracht van Arixtra en een licentie voor vroegtijdige toelating tot de markt voor generieke mirtazapine in Duitsland. Deze positieve effecten konden de lagere omzet bij Organon ruimschoots compenseren. Diosynth heeft te lijden onder overcapaciteit in de markten voor farmaceutische ingrediënten. In Schotland, Mexico en Nederland werden herstructureringen aangekondigd. Intervet, de activiteiten op het gebied van de diergezondheidszorg, behaalde een gezonde autonome groei van 5% en registreerde bevredigende resultaten. Bij Organon liet de omzet van Remeron zoals verwacht een snelle daling zien, terwijl de verkopen van producten voor vruchtbaarheidsbehandeling nadelig werden beïnvloed door het gewijzigde vergoedingenbeleid in belangrijke markten. De verkoop van ons vruchtbaarheidsproduct Follistim wordt in de Verenigde Staten beïnvloed door een productieonderbreking. De voortdurende discussie over hormoontherapieproducten tegen overgangsklachten leidt tot vermindering van de totale omzet in deze markt. Aan de andere kant heeft de overeenkomst voor de copromotie van Avinza tot een duidelijke omzetstijging geleid en daarmee het succes van onze nieuwe strategie aangetoond. Alles bij elkaar genomen gaat Pharma dit jaar turbulente tijden tegemoet.

Coatings duidelijk hoger door sterke groei en kostenbesparingen Coatings plukt duidelijk de vruchten van de
herstructureringsprogrammas en van de autonome groei van de activiteiten. Het bedrijfsresultaat maakte een sprong van 17%. Fröhlich zei: Door onze sterke positie in Asia-Pacific en de Verenigde Staten kunnen wij het hoofd bieden aan de voortdurende druk in de zwakke Europese markten. Marine & Protective Coatings behaalde weer een uitstekende prestatie, terwijl onze industriële activiteiten de opgaande lijn voortzetten. Bij Car Refinishes stonden de marges onder druk. In de volgroeide markten werd een personeelsreductie van 180 gerealiseerd. In groeigebieden, zoals Oost-Europa en Azië, en door seizoensmatige invloeden steeg het aantal medewerkers met meer dan 400.

Chemicals solide prestatie onder moeilijke marktomstandigheden De chemieactiviteiten van Akzo Nobel slaagden erin de afzet en prijzen te handhaven onder moeilijke marktomstandigheden. Wij hebben de negatieve valuta-effecten bijna volledig kunnen compenseren door kostenbesparingen, aldus Fröhlich. Ook zien wij een stijging van de prijzen voor grondstoffen en energie. Door kostenbesparingsprogrammas werd de druk op de marges nagenoeg gecompenseerd. Surface Chemistry, Functional Chemicals en Catalysts profiteren van een hogere afzet. Bij Pulp & Paper Chemicals stonden de volumes onder druk. De resultaten van Base Chemicals ondervonden de nadelige invloed van tijdelijke onderhoudsstops. Ons desinvesteringsprogramma voor Catalysts, Phosphorus Chemicals en Coating Resins ligt op schema. Hierdoor zal Akzo Nobel meer financiële armslag krijgen.

Verwachtingen onveranderd: nettoresultaat1 lager dan 2003

Fröhlich: Wij bevestigen onze eerder uitgesproken verwachting dat het nettoresultaat over het volledige jaar, exclusief incidentele resultaten, lager zal uitkomen dan in 2003. Deze verwachting is gebaseerd op onze huidige activiteitenportefeuille en het resultaat over 2003, exclusief de bijzondere bate van EUR 70 mln na belastingen in verband met de asenapine-samenwerking.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343


1 Exclusief incidentele resultaten.