Dienstenbond CNV

Verlies van een groot aantal arbeidsplaatsen bij Kluwer Academic Publishers (Springer)
20-04-2004

Onlangs hebben wij, CNV Dienstenbond, een overleg met zowel uw directie (telefonisch) als uw Ondernemingsraad (OR) gevoerd over mogelijk aankomende reorganisaties in uw bedrijf te Dordrecht als gevolg van de fusie met Springer uit Duitsland (voormalig onderdeel Bertelsmann). De voorgenomen reorganisatieplannen vinden plaats vanwege strategische overwegingen (er is dus geen directe financiële noodzaak). Deze reorganisatie gaat gepaard met verlies van een groot aantal arbeidsplaatsen.

Kluwer Academic Publishers (KAP) heeft in Dordrecht 330 arbeidsplaatsen (ong. 350 medewerkers) en in Amerika ong. 200 medewerkers. Springer is ongeveer drie maal zo groot en samen zijn ze
2e in de wetenschappelijke markt. Het gefuseerde bedrijf gaat door onder de naam Springer. Het bewuste integratieproces moet, wat uw directie betreft, tussen nu en eind 2006 plaatsvinden. Binnen dit kader zijn in ieder geval 2 concrete reorganisaties voor 2004-2005 beoogd.

Wat houdt beoogde reorganisatie precies in?
Men wil de commerciële activiteiten (uitgeven, sales, marketing) dicht bij de markt houden en de service units centraliseren. In Heidelberg en New York zouden Shared Service Centers moeten komen. Als gevolg daarvan ontstaan de volgende bewegingen:

- Order fullfillment customer service wordt van Dordrecht verplaatst naar Heidelberg. Er werken in Dordrecht nu 34 mensen op deze afdeling en mogelijk blijven er een paar over. Deze operatie zou moeten plaatsvinden tussen oktober 2004 (14,5 fte, boeken) en april 2005 (17 fte, tijdschriften);

Finance wordt van Dordrecht naar Berlijn verplaatst. In Dordrecht werken nu 19 medewerkers en dat worden er 4 tot 7. Hiervoor is gekozen omdat de systemen in Duitsland veel verder zijn dan in Dordrecht.
- Centralisatie van de IT-systemen. Nu is Dordrecht een stand-alone systeem. Wordt onderdeel van het Springer IT-systeem. In de periode 2004-2006 wordt de afdeling verkleind en krijgt een ander profiel. Men probeert gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen door natuurlijk verloop. Wel wordt Dordrecht qua IT het centrum van de infrastructuur van Springer;

-Verwacht wordt dat de afdeling Productie in de periode 2004-2006 een behoorlijke vermindering van arbeidsplaatsen zal meemaken.

De effecten van de eerste twee veranderingen zijn concreet, de precieze effecten van de veranderingen in IT en Productie staan op dit moment nog niet vast.

Op 14 april jl. heeft over bewuste (voorgenomen) reorganisatieplannen een informatief overleg tussen ons en de OR plaatsgevonden. Hierbij stonden de vragen centraal hoe te handelen is in het kader van zo'n reorganisatieprocedure
en wie wat doet en op welk moment. Naast de samenwerking hebben wij (OR en CNV Dienstenbond) afgesproken elkaar gedurende het reorganisatietraject goed op de hoogte houden van de (verdere) ontwikkelingen daaromtrent.

Inmiddels is door de directie een adviesaanvraag omtrent de voorgenomen reorganisatie bij de OR ingediend. Het is de bedoeling dat de OR binnen redelijke termijn hierover zal adviseren. Het onderhandelingstraject over een 'sociaal plan' met de vakbonden zal ook binnenkort gaan starten. Uiteraard zult u door ons nauw betrokken worden gedurende het hele traject. Na het volledig afronden van beide trajecten zal de OR in staat zijn haar advies uit te brengen. Pas na het geven van een positief advies en niet eerder mag de directie overgaan tot uitvoering van die reorganisatieplannen. Dit houdt in dat de besprekingen die er op dit moment gaande zijn binnen uw bedrijf in het kader van de voorgenomen besluiten slechts een informerend karakter hebben en informatieverstrekking in vroeg stadium aan de medewerkers over een mogelijk toekomstige organisatieverandering. Hieraan mogen dus op geen enkele wijze enige (negatieve) consequenties verbonden zijn voor de betrokken medewerkers.

Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, via (010)2651111 of per mail rotterdam@cnvdibo.nl