Integraal veiligheidsbeleid werpt vruchten af, Gouda wordt veiliger

Gouda 20-04-2004 - In vergelijking met voorgaande jaren boekt de integrale aanpak van veiligheid in Gouda over de gehele linie een positieve voortgang. In 2003 was een omslag die zich in 2004 lijkt voort te zetten, in de eerste twee maanden van 2004 is een daling over de gehele linie zichtbaar. In een halfjaarlijkse rapportage aan de gemeenteraad is te lezen dat de vele projecten die in samenwerking met de politie en vele andere partners gestart zijn om Gouda een veiliger stad te maken hun vruchten beginnen af te werpen. De cijfers die tot stand zijn gekomen door diverse metingen geven over het algemeen het beeld van stabilisering van criminaliteit en geweld.

De in 2000 ingeslagen weg van integrale aanpak van de veiligheidsproblematiek heeft resultaat. Dankzij een gezamenlijke aanpak van politie, OM, welzijnsinstellingen, ondernemers, gemeente en niet te vergeten burgers is het tij gekeerd. De kracht van de aanpak is de integraliteit. In 2000 zijn vier pijlers van het beleid vastgesteld: Norm stellen, norm handhaven, wijkaanpak en individuele toerusting. De aanpak wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partners waarbij de drie s sen voorop staan (systematisch en in samenhang samenwerken).

Vier probleemvelden zijn met prioriteit aangepakt: geweld, overlast/vernielingen, woninginbraak en voertuigcriminaliteit. Nadat op deze velden veelal in 2001 en 2002 de cijfers nog verder opliepen is in 2003 de kentering gekomen.

Bewijzen Er zijn harde en zachte bewijzen dat het beter gaat. De politiecijfers spreken voor zich en tonen aan dat de objectieve veiligheid verbetert. Daarnaast nemen burgers zelf initiatieven om hun bijdrage te leveren aan een veilige woon- en leefomgeving (wijkteams, buurtvaders, buurtpreventieprojecten, Burgers voor veiligheid, en individueel door toepassen van keurmerk Veilig Wonen en andere preventieve maatregelen). Dit blijkt ook uit de grote animo om mee te doen aan stadsregelprojecten. Het jeugdpreventieplan blijkt bovendien voor de allochtone gemeenschap een stimulans om mee te willen doen om de kleine groep uit hun midden aan te pakken.

Veiliger uitgaan Onderzoek naar de veiligheid in de horeca en het uitgaansgebied heeft aangetoond dat het aantal incidenten is afgenomen dankzij de gezamenlijke aanpak (horecaconvenant) van horeca, politie, bewoners, horecabezoekers en gemeente. Het aantal geweldsincidenten in de binnenstad van Gouda is vorig jaar gedaald. De politie is begonnen met verscherpt toezicht in de weekenden. Daarvoor zijn vier extra politieagenten, waaronder bikers en een hondengeleider ingezet. Ook heeft de politie afspraken gemaakt met de horeca-ondernemers voor meer veiligheid. Zo is een speciale horecatelefoon ingesteld die de ondernemers een directe verbinding geeft met de politie.

Auto-inbraken Cameratoezicht (vanaf 2004) met extra politie inzet heeft het aantal auto-inbraken in Gouda na een stijging in 2003 vanaf 2004 drastisch doen teruglopen. De politie heeft een speciaal team tegen autocriminaliteit ingesteld. Doel is zo veel mogelijk verdachten aan te houden zodat het aantal auto-inbraken terugloopt.

Intensivering aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit De gemeente en de politie hebben in 2003 de aanpak van jeugdoverlast en criminaliteit geïntensiveerd. De gemeente coördineert de gezamenlijke aanpak van alle partnetrs. De politie heeft het aantal controles op straat uitgebreid alsmede de contacten met jongeren. De politie houdt tevens intensief contact met de basisscholen en probeert probleemjongeren in een vroeg stadium in de kraag te vatten. Ook houden (wijk)agenten toezicht op de plekken waar de jeugd elkaar ontmoet. De aanpak van (jeugdige) veelplegers is opgezet en op gang gebracht. Het stationsgebied is dankzij gezamenlijke aanpak van NS, Connexxion, Alouan, politie en gemeente feitelijk veiliger geworden. De gemeente werkt samen met de scholen aan de verbetering van de veiligheid in en rond de scholen.

Huiselijk geweld Huiselijk geweld staat hoog op de agenda van de politie. Politie Hollands Midden behoort bij de vijf beste korpsen van het land bij de bestrijding en aanpak van huiselijk geweld. Daardoor wordt alert gereageerd en is het aantal meldingen toegenomen; van 72 incidenten in 2002 naar 101 in 2003. De politie heeft afspraken gemaakt met de hulpverlenende instanties voor 24-uurs bereikbaarheid. Tevens zijn afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie tav. de vervolging en de gemeente tav. de preventie. Slachtoffers kunnen daardoor steeds beter worden geholpen. Ook is een protocol ingevoerd waarin is geregeld hoe de hulpverleners moeten omgaan met kinderen die slachtoffer zijn of getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Door de verbeterde aanpak van huiselijk geweld, komen steeds meer incidenten aan het licht.

Hoe verder Op basis van de ervaringen opgedaan met de integrale aanpak de afgelopen jaren worden de contouren duidelijk voor de het integraal veiligheidsbeleid voor 2005 en verder. Pijlers zullen zijn: * Verder doorzetten en intensivering van de samenwerking op het gebied van integrale samenwerking. * Veiligheid uitbreiden tot nieuwe velden * Het nog meer actief betrekken van burgers bij integrale veiligheid.