BKN

Spoedige aanname van de Wbk van groot belang voor kinderopvang

Werkgeversorganisaties in kinderopvang over Wet basisvoorziening kinderopvang:
'Spoedige aanname van de Wbk van groot belang voor kinderopvang'.

Den Haag, 20 april 2004 - De Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang1) acht het van uitermate groot belang voor de kinderopvang dat de Wet Basisvoorziening Kinderopvang, die deze week in de Tweede Kamer behandeld wordt, zo spoedig mogelijk wordt aangenomen. Al enige jaren wordt gewacht op deze wet die het nieuwe kader vormt voor marktwerking en de toegankelijkheid en kwaliteit van de kinderopvang eenduidig regelt. Verder uitstel brengt onnodig veel onzekerheid en onduidelijkheid voor niet alleen de ondernemers in de kinderopvang maar ook voor ouders met zich mee.

De Branchevereniging ondersteunt de uitgangspunten en de hoofdlijnen van de Wbk. Zo is de vereniging het onder meer eens met het voorstel om de kwaliteitseisen niet langer door gemeenten te laten bepalen maar op landelijk niveau vast te stellen. Dat daarbij gekozen is voor een tijdelijke Algemene maatregel van Bestuur tot 1 januari 2007 stemt de Branchevereniging tot tevredenheid. Hiermee wordt immers gekozen voor deregulering en uiteindelijk zelfregulering van de markt, hetgeen de sterke voorkeur van de Branchevereniging heeft.

Wel heeft de Branchevereniging kritiek op een tweetal voorgestelde maatregelen waarmee kinderopvang minder toegankelijk zou worden, te weten:

- het hanteren van een maximum tarief en het bevriezen daarvan
- de afbouw en uiteindelijke stopzetting van de compensatie door de overheid bij het ontbreken van een werkgeversbijdrage.

In eerdere contacten dit jaar heeft de Branchevereniging bij de woordvoerders van de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor bovengenoemde twee maatregelen. De Branchevereniging is principieel tegenstander van het bepalen van een maximumbijdrage door de overheid in de markt. Bij deregulering en marktwerking horen andere soorten beleidsmaatregelen. Tevens is de vereniging geen voorstander van het bevriezen van een dergelijke bijdrage, dus zonder de prijsontwikkeling in de markt te volgen. Daarnaast is de Branchevereniging van mening dat de overheid in samenspraak met werkgevers- en werknemersorganisaties in de komende jaren invulling moet gegeven aan het tripartiete karakter van de Wbk, waarbij de vrijwilligheid van de CAO-onderhandelingen een groot goed is. Indien de compensatieregeling door de overheid in drie jaar wordt afgebouwd zal het aandeel voor veel ouders aanzienlijk hoger worden, hetgeen ongewenst is.


----------------------
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

De heer C. van Gestel,voorzitter, tel: 070 - 5177841 Het secretariaat van de branchevereniging, tel: 070 - 3490317


1) De Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang vertegenwoordigt meer dan 25% van de georganiseerde kinderopvang. De leden zijn vooral particuliere ondernemingen van verschillende omvang. De Branchevereniging staat voor maatschappelijk, marktgericht ondernemen met kwalitatief hoogwaardige kinderopvang. www.kinderopvang-net.nl

20 apr 04 10:47