Ministerie van Defensie

[s?.nieuws.nieuwsberichten.2004-04-19_apaches_isaf_mogelijk_in_groter_ gebied_ingezet]


---


---

Apaches ISAF mogelijk in groter gebied ingezet

19-4-2004 16:42:00

De Apaches van de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan gaan in de nabije toekomst mogelijk in een groter gebied opereren dan tot nu toe. Dit vloeit voort uit een kabinetsbesluit van vrijdag (16 april) om in te stemmen met het nieuwe operatieplan van de NAVO voor de International Security Assistance Force (ISAF).

Als gevolg van het kabinetsbesluit wordt het operatiegebied van ISAF in fases vergroot, waarbij in dit gebied Provincial Reconstruction Teams worden gevestigd. Hierdoor zal het inzetgebied van de luchtmacht Apaches mogelijk worden vergroot. De Chef Defensiestaf onderzoekt per uitbreiding of inzet van de luchtmachtheli's verantwoord is.

Door het nieuwe operatieplan zal het takenpakket van de Apache-helikopters, afgezien van het grotere operatiegebied, nauwelijks veranderen. De zes Apaches van de vliegbasis Gilze-Rijen zijn ter beschikking gesteld aan de NAVO commandant van ISAF. Het ongeveer 135 militairen tellende helikopterdetachement is voor een half jaar uitgezonden en is gestationeerd op het vliegveld van Kaboel.

2004-04-16 Situatie in Afghanistan