Gemeente Stede Broec 20-4-2004
Nieuwe regels huisvesting seizoenarbeiders
Burgemeester en wethouders hebben nieuwe regels opgesteld voor de huisvesting van seizoenarbeiders. Dat speelt in het buitengebied: aan de overkant van de Drechterlandseweg en aan de oostkant van de gemeente (Traanbok). Vooral in de periode november tot en met maart en in de zomermaanden hebben grote bollenbedrijven veel seizoenarbeiders in dienst. Die moeten onderdak hebben. Dat gebeurt onder meer door het plaatsen van wooncontainers en woonunits.
Wij werken daar als gemeente aan mee door vergunning te verlenen. Daarin wordt ook aangegeven hoe lang de containers/units mogen blijven staan. De bedoeling is dat ze na afloop van de vergunningperiode verdwijnen, maar dat blijkt vaak niet te gebeuren. Dat was aanleiding voor nieuwe regels. Die houden in dat er nog steeds vergunning gegeven kan worden voor tijdelijke plaatsing van wooncontainers en ?units, maar dat we achteraf komen controleren of ze verwijderd zijn als de vergunning is verlopen.
Bovendien willen B&W het plaatsen van tijdelijke woonruimte beperken; bedrijven moeten eerst nagaan of ze hun seizoenarbeiders niet in bestaande gebouwen op het erf kunnen huisvesten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een schuur die tot woonruimte te verbouwen is of een leegstaande woning op het erf. Als zulke mogelijkheden er niet zijn, wordt eventueel vergunning verleend voor wooncontainers of woonunits. En, zoals gezegd, er wordt gecontroleerd of die na afloop van de vergunningperiode verwijderd worden.