AutoRai

20-4-2004

Suzuki trakteert! 25 Jaar Suzuki-autos in Nederland

Suzuki viert dit jaar feest. Het merk pakt flink uit met 25TH Anniversary-/ jubileumpakketten op alle modellen personenautos. Het is namelijk 25 jaar geleden dat Nederland officieel kennismaakte met Suzuki-autos.

In 1979 startte B.V. NIMAG met de import van Suzuki-autos in Leidschendam. Het merk is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Nederlandse markt met leuke, praktische en zuinige modellen.

De compacte coupé SC100 en vierwielaangedreven LJ80 waren de eerste Suzukis die in 1979 werden geïmporteerd. Al snel volgden andere markante modellen, die zich toen al kenmerkten als betaalbaar én leuk. De Alto bijvoorbeeld, die in 1981 zijn introductie beleefde als raaazend knap karretje. Na al die jaren is deze compacte Suzuki nog altijd een bestseller. Er verschenen ook zeer opvallende modellen, zoals de Cappuccino, die begin jaren 90 als blikvanger op de RAI werd getoond.

De sportieve Swift was jarenlang een van de meest geliefde modellen. Zo heeft de Swift GTi destijds ook veel sprotieve successen behaald. Zijn opvolger, een afgeleide van de eerder getoonde Concept S, wordt volgend jaar als nieuwe Swift geïntroduceerd.

De 4x4-modellen van Suzuki, waaronder de SJ410 en SJ413 en later de leuke Jimny en (Grand) Vitara, maakten voor veel mensen 4x4-rijden betaalbaar. Het is één van de factoren waardoor Suzuki óók op het gebied van terreinautos prominent aanwezig is in Nederland.

Prijzen
Suzuki legt het accent meer en meer op design, waarbij sterk wordt gekeken naar de smaak en de trends op de Europese markt. Dat heeft bijvoorbeeld een rol gespeeld bij de dit jaar uitgebrachte Liana Exclusive, met een compleet nieuwe neus, nieuwe bumpers, zijskirts, lichtmetalen velgen, onboard audio en brede banden. In de Verenigde Staten is de Liana uitgeroepen tot de beste auto in zijn klasse.

De New Ignis vijfdeurs is eind 2003 gelanceerd. Ook deze heeft een prijs in de wacht gesleept en wel in Italië: The Worlds most Beautiful Automotive of 2003. Niet alleen design staat hoog in het Suzuki-vaandel. Ook sportiviteit speelt een grote rol. Zo rijdt Suzuki voor het 2e jaar vooraan mee in het JWRC (Junior World Rally Championship). De van deze Ignis Super 1600 afgeleide straatversie staat in de showroom te koop als Suzuki Ignis Sport 1.5.

Importeur B.V. NIMAG
B.V. NIMAG is de Nederlandse importeur van Suzuki, TVR en Morgan en maakt onderdeel uit van de Louwman Groep. Het bedrijf was bijna 25 jaar lang gevestigd in het Zuid-Hollandse Heinenoord. Een allesverwoestende brand legde het pand in 1993 nagenoeg geheel in de as.
De importeur wist uit de as te herrijzen. Tot het eind van 2003 huisde het bedrijf in de in 1995 gerealiseerde nieuwbouw. Begin dit jaar is B.V. NIMAG naar het centraal gelegen Vianen verhuisd.

25TH Anniversary
Om het jubileumjaar een extra feestelijk tintje te geven, zijn alle modellen Suzuki-personenautos tijdelijk te leveren in fraaie en praktische 25TH Anniversary-uitvoeringen. Elke jubileumuitvoering is voorzien van een VDO Dayton navigatie-systeem, een uitlaatsierstuk, achteruitrijbeveiliging, en matten en badges met het 25TH Anniversary-logo. Het 25TH Anniversary-pakket op de Alto, de Wagon R+, de Ignis drie- en vijfdeurs (met uitzondering van de GLX) en de Jimny Metal Top heeft een consumentenwaarde van 1.899,- en kost slechts 499,-, waarmee het voordeel voor de consument oploopt tot 1.400,-. Voor 2.699,- worden de Ignis vijfdeurs (GLX), de Liana Exclusive, de Grand Vitara en de Grand Vitara XL-7 verfraaid met een 25TH Anniversary-pakket.

Terreintreffen
De 25TH Anniversary-pakketten op alle modellen zijn de aftrap voor het Suzuki-jubileumjaar. Omdat het eveneens een kwart eeuw geleden is dat de eerste vierwielaangedreven Suzuki voet op Nederlandse bodem zette, vindt er op 12 en 13 juni een extra feestelijk Terreintreffen plaats op De Landsard nabij Vliegveld Eindhoven. Op dit evenement kunnen Suzuki 4x4-rijders zich met hun eigen voertuig uitleven in het terrein.