Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 18 maart 2004

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen.
Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv.



Lid Rfv
Op eigen verzoek is aan mevrouw D.IJ.W. de Graaf-Nauta per 1 maart ontslag verleend als lid voor de Raad voor de financiële verhoudingen. Mevrouw De Graaf-Nauta was vanaf de oprichting van de Rfv in 1997 lid van de Raad.

Advies Duurzaam veilig
De Raad heeft advies uitgebracht over de verdeelsleutel van de doeluitkering Duurzaam Veilig 2 (DV2). De DV2-middelen bestaan uit de middelen uit de huidige doeluitkeringen Interimuitkering Duurzaam Veilig ( 20 miljoen en vanaf 2007 70 miljoen) en Gelden Regionaal Verkeersveiligheidsbeleid ( 7,5 miljoen). De middelen worden toegevoegd aan Brede Doeluitkering voor regionaal verkeer en vervoer (BDU), die naar verwachting per 1 januari 2005 in werking treedt. De Raad staat positief tegenover de toevoeging van de middelen aan de BDU, die een vergroting van de bestedingsvrijheid van de medeoverheden inhoudt. Wel plaasts de Raad een aantal kritische kanttekeningen bij de onderbouwing van het voorstel. Hij dringt daarom aan op een spoedige evaluatie. Het advies is vanaf deze site te downloaden.

Jaarrapport
In mei komt het Jaarrapport van de Rfv uit. Het themadeel zal gaan over de doorwerking en financiële gevolgen van Europese regelgeving bij decentrale overheden.

Uit de vergadering
De Raad heeft gesproken over de artikel-12 aanvraag van de gemeente Simpelveld. Het advies zal binnenkort op deze site verschijnen.

Het secretariaat van de Raad neemt deel aan de begeleidingscommissie over de modernisering van de AWBZ. De Raad is van mening dat de (financiële) gevolgen voor de gemeenten zeer verreikend kunnen zijn.

Een eigen lokaal belastinggebied van voldoende omvang is van essentieel belang voor de financiële zelfstandigheid van gemeenten. Het voornemen om de gebruikersheffing van de OZB op woningen af te schaffen zonder dat daar een alternatieve gemeentelijke belasting voor in de plaats komt, doet daar ernstig afbreuk aan. Als het kabinet overwegende bezwaren heeft tegen de gebruikersheffing van de OZB op woningen, dan verdient het de voorkeur de OZB in zijn geheel af te schaffen en te vervangen door een andere volwaardige gemeentelijke belasting. Dit stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een ongevraagd advies aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Wijn van Financiën. Het advies en persbericht zijn hier te downloaden.

Advies
De Raad bepleit een integrale verdeelsleutel, een harmonisering van databronnen en verdeelmaatstaven en een gefundeerd onderscheid tussen de regiofunctie die veel GSB-gemeenten vervullen en de grootstedelijke problematiek van de eigen bevolking. In het advies biedt de Raad een alternatieve verdeelsleutel. De herverdeeleffecten die daarbij optreden zijn goed verdedigbaar. De middelen voor maatschappelijke opvang, verslavingszorg en vrouwenopvang zijn bedoeld passennaar de mening van de Raad niet goed binnen het regime van het grotestedenbeleid. Verder beveelt hij aan om ook andere specifieke uitkeringen onder het GSB-regime te brengen. Tot slot doet de Raad een aantal voorstellen voor de verdeling van gelden voor Gezond in de stad, Intensiveringen maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en huiselijk geweld, Voor- en vroegschoolse educatie en de Inburgering oudkomers. Het advies is vanaf deze site downloaden.

Eerder heeft de Raad al advies uitgebracht over de verdeelsystematiek voor de BDU Fysiek dat wil zeggen het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV-II), over de verdeelsleutel voor de BDU Economie van het grotestedenbeleid en over de financieringssystematiek van het grotestedenbeleid deel III. Ook deze adviezen zijn hier te downloaden.

Recent verschenen adviezen:


- Advies Periodiek Onderhouds Rapport (POR) 2004
- Advies verdeelmodel voor de exploitatie van het openbaar vervoer
- Wet werk en Bijstand

- Monitoring en evaluatie jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar
- Financiële gevolgen gemeentelijke herindeling
- Terugvorderen artikel 12-steun Geldermalsen
- Advies artikel 12 Boskoop


---