Rechtspraak gaat structureel doorverwijzen naar mediation
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 20-04-2004

Vanaf 1 januari 2005 gaan alle rechtbanken en hoven in ons land burgers en bedrijven actief informeren over de mogelijkheden van mediation. Dit voorstel doet de minister vandaag in een brief aan de kamer. De Raad voor de rechtspraak en de presidenten van de gerechten ondersteunen dit voorstel en beschouwen doorverwijzing naar mediation als uitbreiding van dienstverlening. Het past in het streven naar effectieve geschiloplossing op maat. Uitgangspunt is dat de burger die vorm van geschil-beslechting wordt geboden die het beste past bij zijn geschil. Daarmee wordt mediation een extra service naast beslissen.

Burgers kunnen in de toekomst, ook als ze al in een gerechtelijke procedure zitten, kiezen voor de mogelijkheid om onder begeleiding van een mediator hun geschil zelf op te lossen. Sinds een aantal jaren wordt er in een vijftal gerechten al actief doorverwezen naar mediation; in ruim 2200 procedures heeft een mediation plaatsgevonden. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum heeft de resultaten van deze doorverwijzingen onderzocht. In afgelopen jaren is gebleken dat deze aanpak succesvol is. Ruim 60 procent van de mediations slaagt. Als de kamer de plannen van de minister overneemt, zal doorverwijzing naar mediation in alle gerechten binnen twee jaar worden overgenomen. De komende maanden zullen over de invoering verdere afspraken gemaakt worden. Daarnaast komt er een landelijk kennis-en-expertisecentrum dat opdracht krijgt de invoering van doorverwijzing naar mediation binnen de gerechten te ondersteunen.

Doorverwijzing door de rechtspraak kan op diverse manieren plaatsvinden. De rechter kan tijdens de zitting partijen wijzen op de mogelijkheid van mediation, maar partijen kunnen ook voorafgaand aan de behandeling per brief op mediation geattendeerd worden. Het blijft echter altijd een keuze van partijen zelf. In alle gevallen zal vanuit de rechtbanken gezorgd worden voor een afspraak tussen mediator en partijen. Ook kunnen partijen en hun adviseurs bij de rechtbanken terecht voor informatie en voorlichting over de mogelijkheden van mediation naast rechtspraak.

Voor mensen die gebruik willen maken van mediation stelt de minister een vaste bijdrage in de kosten voor. Mocht dit bedrag niet toereikend zijn om tot een overeenkomst te komen, dan kunnen partijen de mediation op eigen kosten voortzetten. Voor partijen onder een bepaalde inkomensgrens zal een tegemoetkoming in de komsten komen, overeenkomstig de regeling gesubsidieerde rechtsbijstand De gerechten zullen alleen doorverwijzen naar onafhankelijke mediators die voldoen aan hoge kwaliteitseisen. In de loop van het jaar zal over de kwaliteitseisen en de wijze van selectie van mediators nader worden beslist.
In het voorstel van de minister zal mediation niet alleen toegankelijk worden via de rechtspraak. Ook de Juridische Loketten (voorheen de Bureaus voor rechtshulp) gaan hun cliënten actief doorverwijzen naar mediation. Voor nadere informatie kunt u de website www.mediationnaastrechtspraak.nl raadplegen.

---

___________

Voor nadere informatie:
Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak, A. Pouw 070 -361 9710 of 06
- 22 475 411.