Gemeente Dalfsen

20-04-2004

Biketeam brengt politie dichterbij de burger

Dalfsen - De politie dichterbij de burger brengen en daardoor het veiligheidsgevoel vergroten. Om dat doel te bereiken zet het team Dalfsen-Ommen van de politie IJsselland een mountainbike-team in. Onder het motto: ,,Uit het blik, aanspreekbaar op het stalen ros'', nemen de fietsende agenten toezichthoudende taken voor rekening. Gedeputeerde Gert Ranter van de provincie Overijssel geeft op woensdag 21 april de officiële aftrap voor het project. Samen met onder meer burgemeester Leo Elfers, districtschef Roel ter Schure, teamchef Janny Knol en de leden van het kersverse biketeam wijdt hij de mountainbikes in met een surveillance door Nieuwleusen.

Het mountainbikeproject is uniek voor het plattelandsgebied. In diverse steden, waaronder Deventer, Amsterdam, Leiden, Gouda en Den Haag draaien de biketeams al een aantal jaren. De ervaring met deze projecten in stedelijke gebieden leert dat de fiets een effectief surveillancemiddel kan zijn. Voor het plattelandsgebied is deze werkwijze een nieuw fenomeen.
De nieuwe manier van werken sluit aan bij de doelstellingen van wijkgerichte politiezorg, gebiedsgebonden werken en beleidsmatige speerpunten. Vergroten van het gevoel van veiligheid is daar een voorbeeld van. Het project komt tevens tegemoet aan een aantal thema's uit het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Dalfsen, zoals Jeugd en veiligheid, Ouderen en veiligheid, Horeca, Bedrijven, Evenementen en Criminaliteit. Ook past het project binnen de doelstelling van het Overijsselse veiligheidsbeleid, namelijk het verminderen van onveiligheidsgevoelens en het vergroten van het gevoel van veiligheid. Deze doelstelling tracht de provincie Overijssel te bereiken door projecten die gericht zijn op het terugdringen van onveiligheidsgevoelens zoals dit mountainbike project te ondersteunen.

Mobiel
Het biketeam heeft onder meer de opdracht om toezicht te houden in wijken, markten, winkelcentra en het buitengebied, bij campings en evenementen en tijdens de sluitingstijden van de horeca. Groot voordeel van de surveillance per fiets is dat het biketeam zeer mobiel is. Het kan op plaatsen komen die met de auto moeilijk of niet bereikbaar zijn. Het toezicht op bijvoorbeeld loslopende honden in de bossen en bij publieksevenementen kan hierdoor effectiever uitgevoerd worden. Bovendien zijn de agenten direct aanspreekbaar en heeft hun zichtbare aanwezigheid een preventieve, positieve uitstraling. Op projectmatige basis wordt het biketeam ook ingezet op criminaliteitsthema's, die onderdeel vormen van het toezichtsplan van het politieteam Dalfsen-Ommen. Ook gemeentelijke thema's op het gebied van openbare orde en veiligheid of zaken die in het district actueel zijn, kan het biketeam oppakken. Op dit moment zijn met name overlast door jeugd, 'hotspots' van autokrakers en inbraken in woningen en bedrijven in beeld.

Enthousiast team
Het biketeam Dalfsen-Ommen telt, inclusief de projectleider, zes tot acht enthousiaste teamleden die elkaar afwisselen. Zij hebben de beschikking over vier mountainbikes. Aan iedere fiets zijn twee gebruikers gekoppeld, zodat de betrokkenheid zo optimaal mogelijk is. De projectleider draagt zorg voor het beheer en de inzet van het biketeam. Het biketeam wordt het hele jaar door ingezet op de dins- en donderdagen.

Evaluatie
Het project ,,Uit het blik, aanspreekbaar op het stalen ros'', kon tot uitvoering komen met een financiële bijdrage van de gemeente Dalfsen en een provinciale subsidie uit de Bijdrageregeling Veiligheid 2004. Het streven is erop gericht om de mountainbikesurveillances structureel in te voeren. Na het eerste jaar komt er een uitvoerige evaluatie. Hieruit moet blijken in hoeverre de doelstelling van het project bereikt is. Bij de evaluatie worden winkeliers, campinghouders, horecaondernemers, inwoners van Dalfsen en Ommen en de leden van het biketeam betrokken. Daarnaast vindt er een evaluatie plaats op basis van de bedrijfsgegevens van het team Dalfsen-Ommen.