De Unie


Reisbranche - Voortgang CAO

19 april 2004 - Op 13 april 2004 hebben werknemers en werkgevers verder gesproken over de CAO voor de Reisbranche. De huidige CAO liep af op 1 april 2004.

De werkgevers hebben voorgesteld de huidige CAO ongewijzigd voort te zetten voor de duur van 1 jaar. Voor het ongewijzigd voortzetten van de CAO heeft geen van de vakorganisaties het mandaat van de leden. Het gesprek van 13 april 2004 heeft zich daarom toegespitst op een verkenning naar de mogelijkheid om met een beperkt pakket snel tot een CAO te komen. Omdat hier de voorkeur van de werkgevers duidelijk niet naar uitging liep het overleg vast.
De Unie heeft een aantal redenen om de CAO niet ongewijzigd voort te willen zetten:

A. Per 1 januari 2005 wordt de Wet Basisvoorziening Kinderopvang ingevoerd. Hierdoor wordt een deel van de vergoeding van de werkgever (mogelijkerwijze) belast waardoor de kinderopvang voor de ouders nog duurder wordt. Dit zou een aanleiding kunnen zijn voor vakorganisaties en de werkgevers om de kinderopvangregeling aan te passen. Dit moet dan wel nog dit jaar gebeuren, waarvoor een afspraak in de CAO nodig is. Bovendien wordt als wij de CAO ongewijzigd voortzetten, niets gedaan aan de wachtlijsten. In reacties van de leden van De Unie wordt de kinderopvang en het ontbreken van naschoolse opvang vaak als een belangrijk knelpunt genoemd.

B. De Unie wil graag snel tot afspraken komen over reïntegratiemaatregelen. Met behulp van een goede reïntegratieregeling kan het ziekteverzuim en de uitstroom naar de WAO worden teruggedrongen. Het zou jammer zijn als hiermee in de Reisbranche eerst in 2005 kan worden begonnen.

C. In 2004 zijn enkele wetten ingevoerd die van invloed kunnen zijn op de overeengekomen collectieve arbeidsvoorwaarden. U moet daarbij denken aan bijvoorbeeld de wet tegen de leeftijdsdiscriminatie, waardoor mogelijkerwijze bepaalde CAO-artikelen nietig zijn.

D. Het onderzoek naar de mogelijkheid CAO à la carte in te voeren in de Reisbranche is in een vergevorderd stadium. De Unie wil deze CAO-onderhandelingen gebruiken om afspraken te maken over invoering van dit meerkeuzensysteem. Als de CAO ongewijzigd wordt voortgezet schuift dit onderwerp ook weer op.

Hoe nu verder?

Het voordeel van het ongewijzigd voortzetten van de CAO is dat de werkgevers dan ook hun voorstellen (onder andere over de arbeidstijden) in 2004 niet kunnen invoeren.
Het nadeel is dat een aantal onderwerpen waar actief ingrijpen echt nodig is, uitgesteld worden tot de volgende CAO. Dan zal overigens de discussie over de arbeidstijden ook weer aan de orde worden gesteld door de werkgevers.
De Unie vindt dat in principe het CAO-overleg nog onvoldoende kans heeft gekregen. De werkgevers reageren tot nu toe uitsluitend vanuit hun standpunt dat de CAO ongewijzigd moet worden voortgezet. Er wordt niet ingegaan op argumenten, ook niet op de gemeenschappelijke belangen. Gezien de houding van de werkgevers zal het voortzetten van de onderhandelingen wel een moeizaam proces worden. De Unie wil niet besluiten het voorstel van de werkgevers af te wijzen zonder de leden te hebben gehoord.
Door bijgesloten enquêteformulier in te vullen en uiterlijk 30 april 2004 te retourneren, kunt u uw mening geven.
Wij hebben afgesproken het overleg op 18 mei 2004 voort te zetten.

Inge de Vries
Bestuurder

dinsdag, 20 april 2004