Uitspraak in strafzaken beleggingsfonds Ecobel

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 20-04-2004

De Hoge Raad heeft op 20 april 2004 uitspraak gedaan in de strafzaken tegen de Vereniging Ecobel, de Stichting Ecobel en twee bestuurders van die rechtspersonen. Het gaat in deze zaken kort samengevat om het volgende. Ecobel bood in advertenties een belegging aan in tropisch hardhout in Suriname met een gegarandeerd rendement. Ecobel had met meer dan 500 beleggers voor in totaal ruim fl. 12.000.000,-- contracten gesloten waarin hun een hoeveelheid tropisch hardhout in Suriname werd verkocht en in (economisch) eigendom werd geleverd. Aan de verdachten werd onder meer verweten dat hun brochures en contracten valse informatie bevatte en dat zij deze beleggers hadden opgelicht, omdat Ecobel hun in werkelijkheid geen hout in (economisch) eigendom kon verschaffen.
De verdachten zijn op 19 juli 2001 door het gerechtshof te Arnhem veroordeeld wegens onder meer valsheid in geschrift en oplichting. Aan de Vereniging Ecobel is een geldboete opgelegd van fl. 100.000,--, aan de Stichting Ecobel een boete van fl. 200.000,--, aan één bestuurder drie jaren gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en aan de andere bestuurder twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarbij heeft het hof telkens de vorderingen van een groot aantal benadeelde beleggers tot schadevergoeding toegewezen. De verdachten hebben tegen de uitspraak van het hof cassatieberoep ingesteld. De bezwaren in cassatie hadden vooral betrekking op het bewijs van de strafbare feiten. Volgens de verdachten had het hof valsheid in geschrift en oplichting niet bewezen kunnen achten. De plaatsvervangend procureur-generaal heeft geadviseerd de arresten van het hof te vernietigen.
De Hoge Raad heeft in de uitspraak van 20 april 2004 (met rolnr. 00810/02) vrijwel alle bezwaren tegen de arresten van het hof verworpen. De straffen en de veroordeling van de verdachten tot het betalen van schadevergoeding aan de benadeelde beleggers zijn in stand gebleven en daarmee definitief geworden.
In deze zaken heeft mr. G.G.J. Knoops, advocaat te Amsterdam, de verdachten in cassatie bijgestaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AN9379

Zie het origineel