Vlaamse overheid

Sinds 2001 werkten er meer dan 640 startbaners in het Vlaamse onderwijs. In een eerste project vervulde/vervult een deel van deze startbaners een brugfunctie tussen leerlingen, leerkrachten en directie ter preventie van antisociaal gedrag, in een tweede project werkten/werken de andere startbaners als jongeren die de schoolomgeving en het school-woonverkeer verkeersveilig houden. Voor het eerst worden alle startbaners die momenteel actief zijn, in Brussel ontvangen door minister Vanderpoorten en kan de pers al deze jongeren ontmoeten.

De minister ontvangt de startbaners naar aanleiding van enkele wijzigingen van het startbanenstatuut op federaal vlak. Zowel de jojo'ers (brugfunctie) als de veve'ers (verkeersveiligheid) kunnen door de nieuwe wetgeving hun contract met een jaar verlengen. Tot nu toe was de maximumduur van een startbaancontract één jaar.

Door hun contract te verlengen, krijgen deze jongeren een jaar langer werkzekerheid en vergroot de kans dat ze hun studies afmaken. Het volgen van een opleiding is trouwens een voorwaarde voor het verkrijgen van een contractverlenging. Ook voor de werkgevers, de scholen en de gemeenten is deze verlenging een goede zaak. Een belangrijke klacht was immers dat tegen het ogenblik dat de jongeren echt goed ingewerkt waren ze al moesten vertrekken.

Het jojo- en het veve-project richten zich vooral tot vroegtijdige schoolverlaters. Door deze projecten vinden jongeren een tijdelijke baan in het onderwijs of bij een gemeente en krijgen ze daarenboven de kans om alsnog hun diploma secundair onderwijs te behalen of een vervolgopleiding te volgen. Binnen deze groep startbaners zijn er heel wat kansarme en/of allochtone jongeren actief. Van bij de start in 2001 was dit trouwens een doelstelling om deze jongeren aan te trekken.

Een tweede wijziging bepaalt dat startbanen weggelegd zijn voor jongeren die niet ouder zijn dan 26. Tot nu toe bedroeg de maximumleeftijd 30. Ook de administratieve verplichtingen rond de aanwervingprocedure van een startbaner wordt vereenvoudigd.

Momenteel zijn er 150 jojo'ers actief als brugfiguur in 100 secundaire scholen. Daarnaast zijn er ook zo'n 100 veve'ers over gans Vlaanderen verspreid.

De minister nodigt u vriendelijk uit op deze persconferentie die plaatsvindt in het Markiesgebouw te Brussel op woensdag 21 april van 14u30 tot 17u30. Aansluitend is een receptie voorzien.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---