INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Website zit Europese politici op de hielen

De Europese verkiezingen komen er aan! En om de gunst van de kiezer te winnen, komen politici dan meestal met mooie woorden en beloftes. In hoeverre een politicus ook waarmaakt wat hij of zij heeft beloofd, is voor Jan met de Pet moeilijk na te gaan.
Met de vandaag gelanceerde website www.geenwoorden.nl van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is dat nu heel eenvoudig.

Op www.geenwoorden.nl geeft het IPP de huidige Nederlandse partijen in het Europees Parlement de kans om aan te geven wat zij de afgelopen vijf jaar van hun verkiezings-programma's uit 1999 hebben waargemaakt. Naast deze 'Woorden en Daden' is er op de website ook ruimte gereserveerd voor onafhankelijke beoordelaars die deskundig commentaar geven op het werk van de Nederlandse europarlementariërs.

De verkiezingsprogramma']s zijn in zes thema's onderverdeeld. Tot aan de verkiezingsdatum van 10 juni a.s. wordt er wekelijks een nieuw thema op de website geplaatst. Hierdoor ontstaat een duidelijk overzicht van de onderwerpen waar het Europees Parlement zich mee bezighoudt. Daarnaast wordt er in samenwerking met de KRO een forum samengesteld waar ook bezoekers zelf een mening kunnen geven over de woorden en daden van de Nederlandse europarlementariërs.

Het IPP heeft de afgelopen twee jaar de Nederlandse europarlementariërs in hun werk gevolgd en verslag gedaan van belangrijke stemmingen in het Europees Parlement. Dit stemgedrag is te raadplegen op de website www.ep-monitor.nl. Van belangrijke stemmingen of opmerkelijke uitslagen zijn verslagen geschreven die bezoekers van deze website meer inzicht geven in de werking van het Europees Parlement. Met de Europese verkiezingen voor de deur, is de EP-Monitor uitgebreid met de verkiezingsspecial www.geenwoorden.nl

Naast deze website komt het IPP met nog meer projecten en verkiezingsactiviteiten over Europa. Zo wordt op 28 april a.s. de Europese StemWijzer gelanceerd en vinden er begin juni landelijke scholierenverkiezingen plaats. Daarnaast worden regionale publieke debatten gehouden en krijgen scholen gastlessen en lesmateriaal aangeboden. Een overzicht is te vinden op de website www.allesoverdeverkiezingen.nl .

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met: Nico Bloot, voorlichting. Tel. 020 52 17 638.
Judith Baltus, projectmedewerker. Tel. 020 52 17 656.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie. Zie ook www.publiek-politiek.nl

20 april 2004

20 apr 04 13:51