Ministerie van Justitie

Donner stimuleert bemiddeling bij conflicten
20 april 2004

Minister Donner wil de burger aanmoedigen om bij een juridisch conflict vaker een bemiddelaar in te schakelen. Donner wil conflicten laten oplossen waar ze thuis horen en dat is niet in alle gevallen bij de rechter. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Mediation is een vorm van geschilbeslechting waarbij de verantwoordelijkheid voor de oplossing in een conflict bij de partijen zelf ligt. De praktijk wijst uit dat de acceptatie van een zelfgekozen oplossing groter is. Ook worden gemaakte afspraken vaker nagekomen.

Donner wil bereiken dat bemiddeling gemeengoed wordt. Bij alle bureaus voor rechtsbijstand en rechtbanken moet over drie jaar worden doorverwezen naar mediation. Hij wil ook veel meer mensen tot bemiddelaar laten opleiden om de overbelaste rechterlijke macht te ontlasten.

Burgers krijgen een tegemoetkoming in de kosten als ze naar de bemiddelaar gaan en niet naar de rechter. Strafzaken moeten wel altijd voor de rechter komen, stelt Donner.

Om de burger op de hoogte te brengen van de mogelijkheden van mediation, lanceert Donner binnenkort een voorlichtingscampagne.

Persbericht: Landelijke voorzieningen stimuleren mediation