Gemeente Nijmegen

persbericht

|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|13 april 2004 c036              |
Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Truud Knappstein, doorkiesnummer 2380

Waardevolle Romeinse munten in Nijmegen ontdekt

Stadsarcheologen hebben bij opgravingen in Nijmegen-Noord zeven gouden Romeinse munten (aurei) ontdekt. De schat bestaat onder meer uit een zeer zeldzame munt van keizer Otho die in het jaar 69 slechts drie maanden heeft geregeerd. Rond de munten heeft het museum Het Valkhof een mini-expositie 'Rituelen in de Waalsprong'ingericht.

De munten zijn in de jaren 64- 74 na Christus geslagen. Naast de munt van keizer Otho hebben de stadsarcheologen vier munten met de beeltenis van keizer Nero en twee van Vespasianus gevonden. Verder hebben zij een zilveren Keltische munt aangetroffen die zo'n 30 jaar vóór de jaartelling is geslagen.

De munten zijn in een oude rivierbedding gevonden. Vermoedelijk hebben de Bataafse bewoners van dit gebied, waar in de nabijheid ook boerderijresten zijn ontdekt, de munten volgens een eeuwenoud gebruik op een natte locatie geofferd.

De vondst is in augustus 2003 geborgen. De gemeente heeft bewust met de bekendmaking gewacht omdat de munten nu in de tentoonstelling 'Rituelen in de Waalsprong'geëxposeerd kunnen worden. Naast de munten zijn een Romeins steekzwaard, een maalsteen uit de bronstijd en enkele speerpunten blikvangers. Deze vondsten zijn de afgelopen jaren ook in Nijmegen-Noord aan het licht gekomen.

De tentoonstelling geeft een beknopt beeld van specifieke gebruiken uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gaat om gebruiken waarbij waardevolle voorwerpen of dierresten als offergave, ter afwering van onheil of met andere motieven aan het water en de bodem zijn toevertrouwd. De tentoonstelling is van 20 april tot en met 16 mei 2004 te bezichtigen.