Gemeente De Ronde Venen

Aanpassing openingstijden afvalbrengstation en verhoging kosten ophalen grofvuil
20-04-2004

Naar aanleiding van de evaluatie van het afvalbrengstation is een tweetal aandachtspunten uitgewerkt. Zo wordt voorgesteld om op zaterdag het afvalbrengstation tussen de middag een half uur te sluiten. Daarnaast wordt indien de raad ermee instemt tijdens de vergadering van 27 mei a.s. - het bedrag voor het ophalen van grof vuil verhoogd naar 47,- per rit.

In het eerste kwartaal van 2004 heeft een evaluatie plaatsgevonden van het afvalbrengstation (zie persbericht 040 d.d. 16 maart 2004). De evaluatie beschrijft een periode van zes maanden. Uit de evaluatie zijn een aantal aandachtspunten naar voren gekomen. Ten eerste is gebleken dat de medewerkers van het afvalbrengstation op zaterdag nauwelijks tijd hebben om te lunchen, omdat dit de drukste dag van de week is. Doordeweeks is het brengstation tussen 12.00 en 12.30 uur gesloten, maar op zaterdag niet. De gemeente kan dit arbotechnisch niet verantwoorden. Momenteel wordt als noodoplossing tussen 10.00 en 14.00 uur een extra medewerker ingezet.
Per juni wordt gekozen voor een structurele oplossing door het afvalbrengstation tussen 12.00 en 12.30 uur te sluiten. Uit tellingen is gebleken dat het tussen 12.00 en 13.00 uur de minste klanten het brengstation bezoeken.

Daarnaast blijkt uit de evaluatie dat de inwoners die gebruik maken van de ophaalservice voor grof huisvuil geen inwoners zijn die niet in staat zijn hun huishoudelijk afval naar het brengstation te brengen. Deze inwoners vinden het over het algemeen gemakkelijk en goedkoop. Bovendien is 11-, voor een rit niet kostendekkend. Materieel en personeel kosten 47,- per rit. Om ervoor te zorgen dat de ophaalservice kostendekkend is, wordt voorgesteld het tarief vast te stellen op 47,-. Als de raad ermee instemt, zal de tariefverhoging ingaan per september 2004.
Voor inwoners die onder het kwijtscheldingsbeleid van de gemeente vallen en die het grof huishoudelijk afval niet zelf kunnen wegbrengen blijft de mogelijkheid bestaan om twee keer per jaar afval aan te bieden zonder dat ze daar een rekening voor krijgen.

In oktober zal een evaluatie van een jaar afvalbrengstation in De Ronde Venen worden gepresenteerd. Aansluitend zal waarschijnlijk in november een voorstel worden gepresenteerd over nieuwe optimalisatiemogelijkheden.