Gemeente De Ronde Venen

Gemeente wil provinciaal steunpunt aankopen
20-04-2004

De onderkomens van buitendienstmedewerkers van bureau Groen voldoen niet meer aan de hedendaagse arbeidsomstandigheden. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om in te stemmen met de aanschaf van het provinciale steunpunt aan de N212 in Wilnis.

In 1998 is er een risico-inventarisatie naar de arbeidsomstandigheden gehouden. Kleinere opmerkingen die hieruit naar voren zijn gekomen, zijn destijds verholpen. Er zijn echter een aantal knelpunten (bijv. te kleine verblijfsruimte en ontbreken van kleedruimtes) die niet direct opgepakt konden worden omdat deze, veelal bouwkundige, aspecten niet binnen de huidige ruimtes opgelost konden worden. Het gaat hierbij specifiek om de onderkomens van de maaiers op het sportveld Mijdrecht en de vier wijkposten in Mijdrecht en Wilnis.

Om de laatste knelpunten op te lossen is gewerkt aan een programma van eisen om een nieuw onderkomen te realiseren op de huidige locatie van het onderkomen op de sportvelden te Mijdrecht. Gezien de mogelijke ontwikkelingen met betrekking tot het Estafetteproject in de Driehoek is het echter onlogisch om een nieuw onderkomen te realiseren op de huidige sportvelden.

Een nieuwe mogelijkheid doet zich voor nu de Dienst Wegen, Verkeer, en Vervoer van de provincie Utrecht de gemeente het onderhoudssteunpunt aan de N212 in Wilnis te koop heeft aangeboden. Met de aanschaf van het provinciale steunpunt kan de huisvestingsproblematiek worden opgelost. Met uitzondering van het afvalbrengstation kan de buitendienst van bureau Facilitair Bedrijf, inclusief de werkplaats en gladheidbestrijding, verhuizen naar het provinciale steunpunt. De buitendienst van Groen voor de kernen Wilnis en Mijdrecht kan vervolgens gehuisvest worden op het afvalbrengstation/ de huidige gemeentewerf aan de Industrieweg in Mijdrecht.

Als het steunpunt wordt aangeschaft kunnen de volgende onderkomens en opslagterreintjes verdwijnen:

- Het onderkomen van de maaiers nabij de sportvelden van Mijdrecht. Dit zal gezien de risico-inventarisatie gesloopt moeten worden.
- De drie gehuurde garages en het onderkomen bij De Brug in Mijdrecht in Wilnis. Deze worden in oorspronkelijke staat teruggebracht.
- De kuilhoek bij het park Wickelhof.

- Het gehuurde terrein aan de provinciale weg.
- Het opslagterrein bij Liefkenshoek.

Het provinciale steunpunt komt november 2004 vrij. Er hoeven weinig aanpassing verricht te worden zodat het voor het winterseizoen nog gereed kan zijn voor de medewerkers van het Facilitair Bedrijf.

Met de aanschaf van het provinciale steunpunt is in totaal een bedrag van 776.847 gemoeid. De raad wordt voorgesteld een bedrag van 776.847 ter beschikking te stellen en dit voor 745.000 te dekken uit de reserve grondexploitatie en voor 31.847 te dekken uit de saldireserve.

Het structurele dekkingstekort van 6.075 wordt via een begrotingswijziging in de begroting opgenomen.