NED VER VOOR PSYCHIATRIE

Voorschrijven antidepressiva positief onder strikte voorwaarde

Strikte indicatie en begeleiding door psychiater voorwaarde bij voorschrijven antidepressiva aan jeugdigen.

Antidepressiva kunnen wel degelijk, met goede resultaten worden voorgeschreven aan kinderen en jeugdigen. Voorwaarden daarvoor zijn wel: strikte indicatie en goede begeleiding door een psychiater, bij voorkeur een kinder- en jeugdpsychiater. Hij zal de diagnose moeten stellen en de patiënt moeten begeleiden. Wel blijft psychotherapie, en niet medicatie, het eerst aangewezen middel bij behandeling van depressies bij kinderen en jeugdigen.

Dit is het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Hiermee reageren de psychiaters op de onrust die is ontstaan over het voorschrijven van antidepressiva voor kinderen en de mogelijk negatieve gevolgen hiervan. Door gebruik van deze medicijnen, zou de kans op suïcide bij deze jeugdigen toenemen, aldus deze berichtgeving.

Volgens de NVvP is al langer bekend dat door het gebruik van de antidepressiva inderdaad op korte termijn de kans op een poging tot suïcide toeneemt. Daarom is de deskundige begeleiding en het monitoren van de gevolgen van dit medicijngebruik door een psychiater ook zo belangrijk.
Maar ook blijkt, dat op de lange termijn , door het voorschrijven van antidepressiva bij adolescenten, het aantal geslaagde suïcides in de deze leeftijdscategorie duidelijk is afgenomen. Zo kan het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en jeugdigen, onder toepassing van deze strikte voorwaarden, wel degelijk een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van deze leeftijdscategorie.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet mee aan een onderzoek door de Europese registratieautoriteiten naar de gevolgen van het gebruik van antidepressiva. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek, bepleit het CBG een terughoudendheid bij het voorschrijven van antidepressiva bij kinderen onder de achttien jaar. Bovendien zou de monitoring van patiënten, die deze geneesmiddelen gebruiken, versterkt moeten worden, aldus het CBG. De NVvP sluit zich aan bij deze aanbevelingen.

Zoals gezegd, psychotherapie blijft de eerste keus. Maar voor de behandeling van zeer ernstige depressies, een hoog risico op suïcide of bij psychotische depressies, kan het voorschrijven van antidepressiva, een aangewezen middel zijn. Aan die patiënten mag het voorschrijven van deze medicatie dan ook niet onthouden worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof.dr. R.S. Kahn, tel. 030 - 250 6025 of Mevr. Dr. P.F. Schothorst, tel. Nr. 035 - 601.37.53

20 apr 04 14:02