Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
28

Directie:
voorlichting

20-04-2004

Status:
informatie

Nijs: RAAK-teams voor samenwerking HBO en MKB

De samenwerking van het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de hogescholen (HBO) is cruciaal voor de economie. Om die samenwerking beter te laten verlopen heeft staatssecretaris Annette Nijs (OCW) besloten om de aankomende drie jaar 5 miljoen euro per jaar uit te trekken voor RAAK-teams.

RAAK staat voor Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie. De (virtuele) RAAK-teams die voor concrete samenwerking tussen MKB en HBO zorgen, kunnen een beroep doen op dat geld. Als het MKB de motor van de Nederlandse economie is, is het HBO de smeerolie, aldus Nijs. Het regionale netwerk van hogescholen bepaalt voor een belangrijk deel hun waarde en reputatie. Ik wil met dit geld voor RAAK-teams zorgen dat MKB en HBO elkaar beter weten te vinden. Nijs kondigde haar steun voor RAAK-teams aan op een persconferentie van MKB-Nederland, dat een onderzoek presenteerde naar de behoefte van het MKB aan HBO-ers. De behoefte aan betere afstemming en samenwerking tussen beide sectoren was één van de uitkomsten van dit onderzoek.

Een andere behoefte is het creëren van een soort tussenniveau in het HBO, het Associate Degree. Dit tussenniveau kan ervoor zorgen dat MBO-ers, die verder willen studeren, maar geen volledige HBO-opleiding kunnen of willen doen, toch een hoger opleidingsniveau kunnen bereiken. Veel MBO-ers die HBO gaan doen haken af of door een te hoog theoretisch gehalte, of om andere redenen. Een Associate Degree kan daarin uitkomst bieden: zo gaat er geen talent verloren en voorzien we in een grote behoefte van het bedrijfsleven. Nijs kondigde aan te gaan bekijken hoe dit tussenniveau ingepast kan worden in de bachelor-masterstructuur. Die structuur is in Europees verband afgesproken; ook het invoeren van het Associate Degree speelt in meer landen dan Nederland alleen. We moeten zelf het initiatief nemen, maar geen dingen doen waar we later spijt van krijgen. Dus: zorgvuldig en voortvarend beginnen met de invoering van het Associate Degree.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl