STICHTING FLEXKEUR

Stichting FlexKeur blij met plannen kabinet

Het kabinet is van plan de illegale arbeid verder aan te pakken en wil hierbij ook de uitzendbureaus betrekken. Omdat de Stichting FlexKeur al eerder dit jaar was begonnen met een nieuwe aanpak voor een volledige vrijwaring voor inleners, ziet FlexKeur de plannen van het kabinet als een steun in de rug. FlexKeur is een onafhankelijk keurmerk voor uitzendbureaus.

Op grond van uitlatingen van de NMa en van de betrokken ministeries is duidelijk geworden, dat de werkzaamheden van andere stichtingen, die door de uitzendbranche waren opgericht (SFT en SVU) onvoldoende zekerheid konden bieden. Daarom is de Stichting FlexKeur begin dit jaar gestart met het vragen naar de aanwezigheid van een G-rekening bij de licentiehouders. Volgens een publicatie in de Telegraaf van afgelopen zaterdag (17-04-04) neemt de G-rekening ook in het plan van de beide bewindslieden een belangrijke plaats in.

Het probleem van illegale arbeid en het niet afdragen van premies en belastingen is sinds de afschaffing van het wettelijk vergunningstelsel voor uitzendondernemingen in 1998 fors toegenomen. Ook politiek staat dit probleem hoog op de agenda. De staatssecretarissen van Financiën en van Sociale Zaken hebben nu een voorstel aan het kabinet voorgelegd om een dam op te werpen tegen de inzet van illegalen en de ontduiking van belastingen en premies door illegale uitzendbureaus.

De G-rekening is een geblokkeerde bankrekening. De werking van de G-rekening is simpel en doeltreffend. Het uitzendbureau kan van de eigen G-rekening alleen belastinggelden en premies betalen. Het saldo van de G-rekening is bovendien verpand aan de fiscus en het UWV. Door op de G-rekening van het uitzendbureau te storten kunnen inleners zichzelf in ieder geval een wettelijke zekerheid verschaffen, dat de premies en belastinggelden over de door hen ingehuurde uitzendkrachten worden afgedragen. En daarmee zijn zij gevrijwaard van claims van de overheid wanneer een uitzendbureau bijvoorbeeld onverhoopt failliet zou gaan.


-----------
Voor de redactie.