Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Gemeenten onvoldoende vertrouwen in Wet Maatschappelijke Ondersteuning (20/04/04)

Gemeenten ondersteunen de basisfilosofie van een Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Er is ook volgens gemeenten een ingrijpend antwoord nodig op de vraag hoe in de komende jaren om moet worden gegaan met de vermaatschappelijking van de zorg, de extramuralisering en de vergrijzing. Dit heeft de VNG in een brief aan staatssecretaris Ross-Van Dorp laten weten.

Gemeenten hebben er op dit moment echter nog onvoldoende vertrouwen in dat het kabinet met een voor gemeenten uitvoerbaar voorstel komt om de problemen rond zorg en dienstverlening op lokaal niveau op te lossen. Voor medewerking van gemeenten aan de totstandkoming van de WMO is het in ieder geval nodig dat:

- er sprake is van een adequaat financieel kader voor de uitvoering van de WMO;

- dit kader ook in meerjarenperspectief toereikend moet zijn, gelet op de te verwachten kostenstijging voortvloeiend uit de demografische trend en de reeds in gang gezette extramuralisering en vermaatschappelijking van de zorg;

- er sprake is van een grote mate van beleidsvrijheid voor gemeenten die niet wordt ingeperkt door specifieke regelingen voor afzonderlijke doelgroepen, noch aan de voorkant noch aan de achterkant via prestatieafspraken.

De actuele discussie over de onbeheersbare uitgaven voor de zorg en in het bijzonder de AWBZ dwingt gemeenten zich kritisch op te stellen tegenover de WMO. De kritische houding wordt mede gevoed door ervaringen op andere dossiers die de gemeentefinanciën in negatieve zin beïnvloeden. Ook zijn er nog onduidelijkheden over voor gemeenten essentiële punten van de WMO, zoals de omvang van het pakket en van de doelgroep, de wijze van financiering en sturingsmiddelen om de gemeentelijke regierol in te vullen.

Het feit dat er nog onvoldoende vertrouwen is, belet de VNG echter niet om nader met de staatssecretaris te overleggen over goede voorzieningen voor kwetsbare burgers.

Den Haag, 20 april 2004