Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Arcares: zorgorganisaties worden ten onrechte in problemen gebracht

Geen reden productieafspraken verpleeg- en verzorgingshuizen te bevriezen

Het is niet redelijk dat verpleeg- en verzorgingshuizen getroffen worden door productiebeperkingen in de AWBZ terwijl, zoals nu ook uit officiële cijfers blijkt, de sector in het geheel geen bijdrage levert aan de overschrijdingsproblematiek.

Arcares heeft de staatssecretaris van VWS vandaag in een brief gevraagd haar leden uit te zonderen van maatregelen die tot beperking van de AWBZ-uitgaven moeten leiden. De overschrijdingen die hebben plaatsgevonden hebben zich niet voorgedaan in verpleeg- en verzorgingshuizen. In deze zorgorganisaties is, in tegendeel, sprake van een onderschrijding. Doorzetten van de maatregelen zal de branche voor aanzienlijke problemen plaatsen. De zorgorganisaties hebben er op gerekend dat zij, zoals ook andere jaren gebruikelijk was, nog aanvullende afspraken zouden kunnen maken. Een aantal van hen is nog volop in gesprek met de zorgkantoren om tot goede afspraken te komen over een optimaal zorgaanbod.

De dreigende maatregelen zullen een aantal problemen veroorzaken:

de wachtlijsten zullen weer gaan stijgen;

de continuïteit van de bedrijfsvoering komt in gevaar omdat vaste lasten (bijvoorbeeld in personele zin) het hele jaar doorlopen;

investeringen in met name nieuwe vormen van extramurale zorg zullen niet tot rendement komen.

Datum: 20/04/2004