Gemeente Ede

Nummer 82 / Ede, 20 april 2004

Provincie Gelderland ondersteunt Edese initiatieven op ICT-gebied

De provincie Gelderland is enthousiast over de initiatieven van de gemeente Ede op ICT gebied en is daarom bereid om bijna EUR 150.000,00 bij te dragen aan 3 onderdelen van het innovatieprogramma `www.ede.nl`. Het meest draagt de provincie bij aan het ontwikkelen van het `digitale 1-loket`, namelijk EUR 81.300,00. Het project `Mijn Ede Mail` krijgt EUR 49.500,00 en het project `DURP`, dat bedoeld is om bestemmingsplannen digitaal te ontsluiten, krijgt EUR 18.000,00. De provinciale bijdrage is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de gemeente Ede zelf in deze projecten stopt.

Het innovatieprogramma `www.ede.nl` is bedoeld om de gemeentelijke website verder te ontwikkelen tot een effectief medium voor dienstverlening en interactieve communicatie. Met het programma sluit Ede aan op belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij, het openbaar bestuur en op het gebied van technologische vernieuwing. Het Innovatieprogramma reikt dan ook verder dan de website: het is een veranderingsproces dat grote impact zal hebben op het interne en externe functioneren van de gemeentelijke overheid.

Voor 2004 heeft de gemeenteraad een bedrag van EUR 336.000,00 beschikbaar gesteld. In de meerjarenbegroting is daarnaast een bedrag opgenomen van EUR 504.000,00 voor de jaren 2005 en 2006.

Digitaal 1-loket
Het digitale 1-loket wordt een zogenaamde digitale ontvangstbalie. Burger kunnen hier hun vragen stellen. Op eenvoudige vragen krijgen zij een automatisch gegenereerd antwoord. Bij complexere vragen kunnen zij doorverwezen worden naar een contactpersoon. Ook wordt het mogelijk bepaalde producten en diensten digitaal af te nemen. Burgers worden op deze manier niet meer van het digitale kastje naar de digitale muur gestuurd.

Mijn Ede mail
Mijn Ede mail is een e-mailservice waar iedereen (binnen en buiten de gemeente Ede) zich (gratis) op kan abonneren. Abonnees kunnen aangeven welk type informatie zij willen ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld alle informatie zijn die betrekking heeft op een (groep van) postcode(s) (bijvoorbeeld over de bouwaanvraag van de buren, of over het herinrichten van de wijk waarin iemand woont of gewoond heeft), of informatie over een bepaald beleidsveld, of raadsinformatie of persberichten.

Digitale bestemingsplannen
De Digitale Uitwisseling van Ruimtelijke Plannen (DURP) is een initiatief van het ministerie van VROM. Doel van het project is om ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen, zodanig op te stellen dat zij makkelijk onderling uit te wisselen zijn en op termijn digitaal te ontsluiten. Op deze wijze wordt het uiteindelijk mogelijk snel alle regels die voor een bepaalde plek gelden inzichtelijk te maken. Het gaat hier om een meerjarig proces waar de meeste Nederlandse gemeenten momenteel mee bezig zijn.

NETnieuws
Voor geĂŻnteresseerden in het innovatieprogramma geeft de gemeente Ede de digitale nieuwsbrief NETnieuws uit. Via de website www.ede.nl kan iedereen een gratis abonnement nemen op deze nieuwsbrief.
---