Gemeente Ede

nummer 84 / Ede, 20 april 2004

Gemeente Ede bespaart energie

Gemeente Ede slaagt er steeds beter in om het energieverbruik in gemeentelijke gebouwen te beperken. In 2003 lag het elektraverbruik in het gemeentehuis iets meer dan 1% onder het verwachte verbruik. Het gasverbruik lag zelfs 18% lager. Dit beeld geldt ook voor de andere gemeentelijke gebouwen, die in heel 2003 in gebruik zijn geweest. De cijfers zijn niet spectaculair, maar laten zien dat het steeds toenemende energieverbruik in de afgelopen jaren nu is omgezet in een daling.

Deze gegevens zijn te lezen in het jaarverslag van de gemeentelijke energiecoördinator. Volgens de energiecoördinator zijn de besparingsresultaten niet alleen te danken aan de lange, warme zomer van het afgelopen jaar. Door een bepaalde rekenkundige formule toe te passen hebben weersinvloeden nauwelijks effect op de besparingscijfers. Het verminderde energieverbruik is gerealiseerd door bijvoorbeeld verwarmings- en koelingssystemen anders in te regelen, verwarmingsketels in de zomer uit te zetten, andere type binnenverlichting toe te passen en de warmtelevering meer af te stemmen op de behoefte in een bepaalde ruimte. Ook de zonnecollectoren op het gemeentehuis hebben een bescheiden besparing aan elektra opgeleverd.

Gemeente Ede spant zich in om energie te besparen in haar gebouwen. Dit is een onderdeel van het gemeentelijk klimaatbeleid. Dit beleid heeft als doel om de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2010 met 6% te verminderen. Door energiebesparende maatregelen te nemen in haar eigen gebouwen, wil de gemeente Ede het goede voorbeeld geven.
---