Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 20 april 2004

TNS NIPO-enquête in opdracht van Natuur en Milieu:

Nederlanders bezorgd over toekomst open landschap

Een grote meerderheid (85 %) van de Nederlandse bevolking van achttien jaar en ouder vindt de aanwezigheid van natuur en open landschap direct in de buurt zeer belangrijk. Zes op de tien Nederlanders maken zich er echter zorgen over dat natuur en open landschap in hun omgeving zullen worden volgebouwd. Vrijwel iedereen (89%) wil dan ook dat het Rijk en/of de provincie de controle houdt over wat er in gemeenten wordt gebouwd, en dat het Rijk de gemeenten aanspoort om natuur en landschap te beschermen (96%). Dit blijkt uit een representatieve enquête die het TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Stichting Natuur en Milieu.

De milieuorganisatie presenteert vanmiddag de resultaten van de enquête, tijdens een debat over de gewenste inrichting van Nederland. Binnenkort brengt het kabinet de Nota Ruimte uit. Uit de concepten blijkt dat het Rijk op dit gebied weinig zal sturen. De gemeenten krijgen veel vrijheid voor nieuwbouw buiten de bebouwde kom. Natuur en Milieu vreest dat dan de al schaarse open ruimte nog verder zal dichtslibben met bebouwing en dat de vitaliteit van steden achteruit zal gaan. Zij pleit ervoor dat het Rijk sterk gaat sturen op behoud van de open ruimte en op nieuwbouw binnen de bestaande bebouwde kommen. De uitslag van de enquête lijkt Natuur en Milieu daarin te steunen. Zo is een ruime meerderheid van de burgers (91%) het eens met de stelling dat gemeenten eerst verouderde of braakliggende plekken in stad en dorp moeten bebouwen, voordat voor nieuwbouw wordt uitgeweken naar natuur en open landschap.

Uit de enquête blijkt dat over bedrijventerreinen de meningen verdeeld zijn. Ruim de helft van de ondervraagden stoort zich niet aan de bedrijventerreinen, maar de helft vindt wel dat bedrijventerreinen te veel ruimte in beslag nemen.