Provincie Overijssel

Jeugdzorgwet door senaat: Ranter ziet nieuwe kansen

De provincie Overijssel is blij dat de Wet op de Jeugdzorg vandaag door de Eerste Kamer is aangenomen. De wet wordt per 1 januari 2005 van kracht. "Eindelijk", meent Gert Ranter, gedeputeerde voor Zorg en Participatie in Overijssel. "Het heeft lang geduurd, maar het is goed dat de nieuwe wet er nu is. Dit biedt nieuwe kansen voor de verbetering van de jeugdzorg en dat is hard nodig."

De nieuwe wetgeving is met name voor hulpbehoevende kinderen een gigantische stap vooruit, omdat er een wettelijk en dus afdwingbaar recht op zorg ontstaat. Daarnaast worden de taken en verantwoordelijkheden van de provincie, ten opzichte van de huidige wetgeving, flink uitgebreid.

Zo gaat de provincie niet alleen meer sectoren van de jeugdzorg rechtstreeks subsidiëren, als voogdij, gezinsvoogdij en jeugdreclassering. Ook moet het middenbestuur er voor zorgen dat de diverse instanties en instellingen binnen de jeugdzorg beter met elkaar gaan samenwerken.

Geanticipeerd
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de afgelopen jaren al flink geanticipeerd op de komst van de nieuwe wet. Zo was Overijssel één van de eerste provincies waar een onafhankelijk Bureau Jeugdzorg werd opgericht. Volgens de nieuwe wet de énige toegang tot de jeugdzorg.

Daarnaast heeft de provincie via een aantal onorthodoxe maatregelen geïnvesteerd in het oplossen van de wachtlijstproblemen, zoals het creëren van nieuw aanbod door het ontwikkelen van jeugdzorgboerderijen en de Eigen-kracht-conferenties.

Bij 'eigen kracht' draait het in eerste instantie om het opvangen van kinderen en het zoeken naar oplossingen binnen de eigen familie- en kennissenkring. Ook is de provincie, samen met de zorgaanbieders, actief op zoek naar concrete efficiencyverbeteringen in en tussen de verschillende instellingen, wat moet leiden tot het aanbieden van meer en goedkopere zorg.

Kansen grijpen
Gedeputeerde Ranter is van plan om de kansen die nu geboden worden met de nieuwe wet ook daadwerkelijk te grijpen voor een fikse impuls in de zorg. "Natuurlijk doen wij dat niet alleen. Samen met gemeenten, de diverse aanbieders van jeugdzorg en Bureau jeugdzorg Overijssel gaan we de jeugdzorg in Overijssel optimaliseren. De basis hiervoor is in de afgelopen periode gelegd en de eerste resultaten zijn gunstig."

Ranter ondersteunt dan ook van harte de instelling van een speciale landelijke Jeugdzorgbrigade door staatssecretaris Ross. Deze brigade gaat onder meer de effectiviteit van de jeugdzorg kritisch onder de loep zal nemen. Voor Overijssel vormt deze brigade een ondersteuning in de strijd tegen de jeugdzorgwachtlijsten en het efficiënter maken van de hele jeugdzorgketen.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel