Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 20-4-2004

Antwoorden op kamervragen van Kant over FIOD/ECD onderzoek onder orthodontisten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2469862

20 april 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over FIOD/ECD onderzoek onder orthodontisten (2030411360).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over FIOD/ECD onderzoek onder orthodontisten.
(2030411360)
1
Waarom heeft het onderzoek zolang geduurd?
1
Een aantal orthodontisten heeft met juridische bijstand het onderzoek langere tijd weten op te houden.
2
Wat is uw mening hierover?
2
Zoals ik ook aan de leden Arib en Heemskerk heb geantwoord hebben de orthodontisten bij monde van een door hun ingehuurde advocaat, het onderzoek van de FIOD-ECD bemoeilijkt. Dat een onderzoek op een dergelijke manier wordt gefrustreerd vind ik betreurenswaardig. Echter, uitstel betekent geen afstel. Zoals ook in vraag 4 staat aangegeven is het inkomen van orthodontisten vooruitlopend op het rapport reeds per 1 januari 2003 bevroren. Na ommekomst van het FIOD ECD onderzoek worden de tarieven met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 met 10 % verlaagd.
3
Geeft het onderzoek aan dat er sprake is van niet doorberekenen van kortingen en hogere inkomsten dan op basis waarvan het tarief is vastgesteld? 3
Uit het onderzoek blijkt dat in een gemiddelde praktijk met meer stoelen en assistenten er meer patiënten kunnen worden behandeld, met als gevolg een hoger inkomen dan het norminkomen. De feitelijk aangetroffen situatie is derhalve anders dan waarvan toentertijd is uitgegaan bij de vaststelling van een normpraktijk. 4
Gaat u een verlaging van de tarieven doorvoeren? Zo ja, wanneer en met hoeveel? 4
Zoals u wellicht heeft vernomen zijn de tarieven reeds per 1 januari 2003 bevroren. Na ommekomst van het FIOD ECD onderzoek worden de tarieven met terugwerkende kracht met 10 % verlaagd. Indien het rapport van de FIOD-ECD daartoe aanleiding geeft, dan zal het CTG met in achtneming van voornoemde aanwijzing de tarieven opnieuw tegen het licht houden.