Lankhorst Public Relations

Nieuw Capitool reisgids Kroatie

ICN

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 20 april 2004

Nieuwe Capitool Reisgids Kroatië

Kroatië is hot en weer helemaal terug als een populaire vakantiebestemming. Een fascinerend land met behalve woeste bergen en een grillige Adriatische kust ook een grote historische en architectonische diversiteit. De Capitool Reisgids Kroatië is vanaf maart te koop in boekwinkels en bij internetboekhandels.

De gids telt 288 pagina's en is samengesteld volgens het bekende Capitool-concept. Korte informatieve teksten over historie, cultuur en bezienswaardigheden. Met veel reistips, praktische adviezen, handige adreslijsten, meer dan 750 foto's en vele opengewerkte illustraties.

Ontmoetingspunt tussen oost en west
Kroatië ligt tussen Oost- en West Europa ingeklemd en is daardoor een gebied waar verschillende werelden en culturen elkaar ontmoeten. Op het schiereiland Istrië aan de noordkant van de Adriatische Zee zijn veel Romeinse en Byzantijnse invloeden terug te vinden. Het Romeinse amfitheater in Pula is een van de best bewaarde theaters ter wereld. Ook schitterend is het gouden Byzantijnse mozaïek in de Euphrasiusbasiliek in Porec.
Dalmatië in het zuiden , het drukst bezochte deel van Kroatië, doet Italiaans aan. Prachtige rotskusten, zandstranden en een kristalheldere zee. De eilanden van de Zadar-archipel met mediterrane begroeiing zijn een paradijs voor watersportliefhebbers; boven water met vaarroutes langs de eilandjes en onder water interessante wrakken voor duikliefhebbers.
De steden Split met het enorme Romeinse Paleis van Diocletianus en Dubrovnik met haar fraaie monumenten en imposante muren zijn zeker een bezoek waard.

In Midden-Kroatië ligt tussen de hellingen van de berg Medvednica en de laagvlakte van de rivier de Sava de hoofdstad Zagreb. De stad bestaande uit de oude stad Gornji Grad en een moderner gedeelte Donji Grad vormt sinds 1991 het hart van het politieke, economische en culturele leven in Kroatië.
In het noorden van Kroatië, tussen de rivieren de Sava, Drava en de Donau, ligt een van de meest vruchtbare gebieden in Europa. Uitgestrekte maïsvelden en wijngaarden zijn kenmerkend voor het landschap. Een speciale wijnroute leidt de toerist langs de verschillende wijnhuizen waar met name goede witte wijn wordt gemaakt. Ook gezondliefhebbers komen er graag om een van de maar liefst vijf zeer goed uitgeruste kuurcentra te bezoeken.

Overnachten in een vuurtoren
Naast campings, hotels en appartementen biedt Kroatië de reiziger de mogelijkheid om te overnachten in een ongewone, maar unieke accommodatie, de vuurtoren.
Nu ze hun oorspronkelijke functie hebben verloren, bieden de vaak architectonische hoogstandjes ver van de drukke toeristencentra de toerist een adembenemend uitzicht. Op dit moment is het mogelijk om in elf vuurtorens te overnachten.

Titel Capitool Kroatië Uitgever Van Reemst/Unieboek BV ISBN 90 410 3364 5
Prijs EUR 23,90
Verschijnt maart 2004

0403

Noot aan de redactie (