20/04 Negen aanhou dingen in helingonderzoek

Uden 20-04-2004 - .

De districtsrecherche in Uden heeft een onderzoek naar grootschalige helingpraktijken afgerond. Dat onderzoek heeft geresulteerd in de aanhouding van negen verdachten.

In december 2003 rees de verdenking dat een 62-jarige Udenaar zich op grote schaal schuldig zou maken aan het opkopen en verkopen van goederen die van diefstal afkomstig waren.
Na een uitgebreid vooronderzoek zijn op 16 maart 2004, onder leiding van de rechter-commissaris van het arrondissement 's-Hertogenbosch, op een zestal locaties twee woningen in Uden en Sint Hubert en vier loodsen c.q. garageboxen in Oss, Uden en Sint Oedenrode, zoekingen verricht.
Bij die zoekingen zijn onder meer goederen (sigaren, saunahanddoeken en blikken ham) aangetroffen, waarvan met zekerheid kon worden vastgesteld dat die van diefstal afkomstig waren. Zo waren de sigaren afkomstig van een op 20 oktober in Weert uit een vrachtauto gestolen partij van in totaal 200.000 sigaren. De ham was afkomstig van een eveneens in oktober 2003 in Nieuwstadt (Lb) gestolen partij van in totaal 21.000 kilogram. Ook de gevonden saunahanddoeken waren gestolen uit een vrachtauto. Alle aangetroffen goederen, alsmede een hoeveelheid handelsgeld van 4200 euro zijn in beslag genomen. Op 30 maart zijn een 62-jarige Udenaar en zijn 54-jarige echtgenote aangehouden op verdenking van het op grote schaal opkopen en doorverkopen van gestolen goederen.
In zijn woonplaats Sint Hubert werd dezelfde dag een 39-jarige man aangehouden. Deze wordt er van verdacht in nauwe samenwerking met de Udenaren gestolen goederen te hebben doorverkocht.

In de maand april zijn nog eens zes verdachten, in leeftijd variërend tussen 35 en 59 jaar aangehouden. Zij worden er van eveneens van verdacht, in samenwerking met de Udense hoofdverdachten, behulpzaam te zijn geweest bij het doorverkopen van de gestolen goederen, dan wel zelf van diefstal afkomstige goederen te hebben ingekocht. De twee Udenaren en de verdachte uit Sint-Hubert zijn in voorlopige hechtenis genomen. De overige verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld.

Wet op de Geneesmiddelenvoorziening
Tegen de 62-jarige verdachte wordt tevens proces-verbaal opgemaakt terzake overtreding van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Onderzoek wees uit dat hij handelde in viagra pillen. Van deze pillen is evenwel niet gebleken of die door misdrijf zijn verkregen.