Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Detail van enkele zitplaatsen in de Tweede Kamer 20 apr 2004 'DISTRICTSKANDIDAAT MAG TOCH OP LANDELIJKE LIJST'

Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) is bereid de plannen voor een nieuw kiesstelsel aan te passen zodat districtskandidaten 'deels' ook op de landelijke lijst mogen staan. De Kamer had hierom in een motie gevraagd.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Kamer. In de brief gaat hij in op twee moties die de Kamer had aangenomen in het overleg over de hoofdlijnennotitie over het nieuwe kiesstelsel.

In het regeerakkoord van het kabinet is afgesproken dat nog deze kabinetsperiode een nieuw kiesstelsel wordt ingevoerd. Het doel is de burger meer bij de politiek te betrekken. Daarvoor krijgt iedere kiezer een landelijke en een regionale stem. De stem op de landelijke lijst bepaalt de zetelverdeling tussen de fracties, de stem op de regionale kandidaat bepaalt mede de samenstelling van de fracties. Het aantal zetels per district loopt uiteen van twee tot zes.

Varianten
In het overleg over de hoofdlijnennotitie had de Kamer een aantal andere varianten voorgesteld. In de brief gaat de minister in op de voorstellen en geeft hij aan waarom deze niet tegemoetkomen aan de doelstellingen van het kabinet.

Zo zijn de varianten waarin maar één zetel per district wordt verdeeld, nadelig voor de kleinere partijen. De variant waarin de kiezer maar één stem krijgt, maar de landelijke lijsten per regio verschillen, versterkt in de ogen van de minister te weinig de band met de kiezer.

Districtskandidaat
De Graaf is wel bereid om de plannen voor het kiesstelsel zodanig aan te passen dat een deel van de districtskandidaten ook op de landelijke lijst kunnen staan. De strikte scheiding kan bezwaarlijk zijn voor middelgrote partijen. Omdat zij minder zeker zijn van districtszetels, zullen zij hun favoriete kandidaten op de landelijke lijst willen plaatsen. Deze kunnen echter uit de Kamer verdrongen worden wanneer de partij toch meerdere districtzetels weet te halen.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan de Tweede Kamer (pdf)

http://www.minbzk.nl/contents/pages/8497/sterkerparlement.pdf

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst